Volgend jaar naar onze school?

Thema 'Mijn naam is Robbie Robot'

In dit thema maakten we kennis met Robbie Robot en zijn vrienden. We leerden dat Robots 5 belangrijke onderdelen hebben. Met dit inzicht konden we aan de slag om onze eigen robots te exploreren. Waar vinden we de motor, het brein, de sensor, de krachtbron en de fysieke structuur zoals de armen, benen, rupsband, ... ? Daarna gingen we zelf robots bouwen. We deden dat met allerlei constructiematerialen maar ook met vindmateriaal en hechtingsmaterialen als sterke lijm en tape. Wie wou, kon het ook nog eens proberen met echte gereedschapsmaterialen zoals ijzerwaren, moeren en bouten. 
Het brein van een robot is eigenlijk een computer die alleen maar enen en nullen kan begrijpen. Een hacker had het brein van onze robot gewist. Wij ontcijferden de geheime code en kregen daarmee zijn geheugen terug. 
We gingen onder begeleide groepjes aan het werk met een aantal opdrachtjes:
- we speelden het dobbelspel ‘Robotrace’ en telden het juiste aantal moeren en bouten
- we oefenden onze schrijfvaardigheden met de Robot – schrijfpatronen 
- we leerden de letter ‘R - r’ van robot beter kennen en maakten daarop een visuele toepassing 
- we speelden een decodeerspel en moesten een reeks instructies met pijltjes volgen om de weg te vinden op een raster
- we leerden hoe we onze robots kunnen meten met natuurlijke maateenheden zoals moeren, bouten en telblokjes; zo deden we ervaring op met het meten van de lengte 
- we puzzelden ook nog een robot op papier en deden in duo's onderzoek naar magnetisme; welke voorwerpen trekken aan en welke doen dat niet? 
Aan de hand van een stappenplan tekenden we helemaal zelfstandig een mooie robot. 
We ontdekten ook op welke manier je een robot kunt programmeren door stapsgewijs instructies te geven. Onze goede vriend Robbie had op een ochtend veel problemen met het smeren van de boterhammen. Door een foutje (een bug) in zijn brein, haalde hij de goede ‘smeer – volgorde’ helemaal door elkaar. Wat een vieze boel! Wij hielpen hem een handje door de codeblokken terug in de juiste volgorde te leggen en de fout eruit te halen. Als dank, kregen we allemaal een juist gesmeerde boterham van Robbie. Mmm, lekker! 
Op het einde van het thema konden we zelf een algoritme maken om onze robot door een ‘verkeersgevaarlijk’ doolhof te sturen. Bliep bliep bliebliebliep! Dat hebben we heel knap gedaan! 
robot