Volgend jaar naar onze school?

Thema 'Winter - tijd'

We startten het 2e trimester met een kleine receptie. Het begin van een nieuw jaar en ‘zo blij om elkaar terug te zien’ waren redenen genoeg voor een feestje. Gelukkig Nieuwjaar iedereen! 
Het begin van het nieuwe jaar vormde meteen ook de aanzet van een thema rond ‘de tijd’. 
-    We maakten een opdrachttekening ‘Even terug in de tijd naar oudejaarsavond’. 
-    We knutselden een wekker met een oude CD. 
-    We experimenteerden met water: Wat gebeurt ermee als het vriest en wat als het terug warmer wordt? 
-    We speelden een verstopspel met tijdmeetinstrumenten en leerden hun juiste namen kennen. 
-    We speelden telspelletjes met de klokken van meneer Pendel. 
-    We oefenden de rangtelwoorden met 'Waar heb je het klokje verstopt?' 
In de hoekjes maakten we magneetpuzzels, creëerden we sneeuwmannen met los materiaal, speelden we met de kristalkaarten, gingen we met de kleine popjes op wintersportvakantie, maakten we een treinreis naar het Noorden, bouwden we klokkentorens, telden we sneeuwballen met de kleikaarten, schreven we winterwoorden in de sneeuw, beleefden we 'Ijsland avonturen' aan de computer en bedekten we de knopen van een sneeuwman met gekleurde vormen. 
We deden in dit thema ook voor de eerste keer aan contractwerk. Binnen een periode van 4 dagen verwerkten de kinderen 4 zelfstandige opdrachten op zelfgekozen momenten. En iedereen was keurig binnen de tijd klaar met alle taakjes. Proficiat! 
We leerden ook stapsgewijs hoe we raamfiguren moeten tekenen. Raamfiguren zijn oefeningen waarbij de kinderen (abstracte) figuren natekenen door verschillende punten met elkaar te verbinden. Bij deze oefeningen wordt er een beroep gedaan op het ruimtelijk inzicht. 
Er was ook ruimte voor enkele buitenactiviteiten. We speelden een reactie spel ‘Moeder hoe laat is het?’ en we hielden een wedstrijdje ‘Wie maakt de grootste sneeuwbal in 1 minuut?’. De winnende sneeuwbal mocht op onze vensterbank en kreeg de kampioenen vlag ingestoken. 
Tot slot speelden we enkele reactie spelletjes met de zandloper. Daarbij kreeg 1 kleuter een opdracht die hij of zij, binnen de tijd van de zandloper moest uitvoeren. En er werd nogal wat aangemoedigd en gesupporterd….  Zo leuk! 
 

Winter - tijd