Op de eerste dag van het lentethema maakten we een lentewandeling in de buurt van de school. Zo fijn om de eerste warmte van de zon te voelen, de krokussen en de paaslelies te zien bloeien, de knopjes in bomen en struiken te zien ontluiken en … een eitje te vinden met een briefje. Of we goed op het eitje wilden passen? Maar ja, natuurlijk wilden we dat!
Bij Pasen hoort een paasknutselwerk. We knutselden met karton en restjes stof een leuke kip. Het liedje ‘rode stippen op een ei’ inspireerde ons om ook nog een groot ganzenei te bestempelen met gekleurde stippen.
In de hoekjes konden we de paashazen helpen bij het sorteren van de eieren, prikkaarten inkleuren, doen alsof we in de moestuin werkten, op het erf van de kinderboerderij spelen, lentedieren en paaseieren schilderen, Bunny Hop spelen, bloemen construeren, lentewoordjes plakken met de letters uit de letterbak, paaseieren versieren met vormpjes uit plasticine, …
We deden ook aan contractwerk. Daarbij kregen we een aantal opdrachten helemaal zelfstandig te verwerken. Naast een aantal papiertaakjes, speelden we een ruimtelijk spel met opdrachtkaartjes, een dobbeltelspel met eitjes en maakten we een paaspuzzel.
Roza werd 6 jaar en mocht plaats nemen op de verjaardagstoel. Op onze verjaardagpagina koos ze voor het liedje 'Probably The Most Funniest Birthday Video Ever' (https://youtu.be/pXqMmYsk0Gg). Daarna ging de verjaardagdoos open en de kaarsjes mochten branden. Uiltjes vriend, pratende ooievaar, kwam ook langs om de jarige te feliciteren. Deze gekke vogel praat de jarige na terwijl hij coole dansmoves maakt. De verjaardagcommissie, bestaande uit twee vriendjes van de klas, zorgde voor de verrassingsact. Speciaal voor Roza nodigden ze iedereen uit naar buiten om het kringspelletje 'Zakdoekje leggen' te spelen. Daarna presenteerden ze nog een moeilijke bewegingsoefening op de bank. Tijdens het ‘spotlightmoment’ toonde Roza vol trots enkele van haar dierbare spulletjes waaronder haar knuffelbeerbeer en konijntje. Tot slot trakteerde ze iedereen nog op zoute chipjes. Wat een leuk feestje.
Naevia werd 6 jaar en mocht plaats nemen op de verjaardagstoel. Op onze verjaardagpagina koos ze voor het liedje 'Happy Birthday, Irish Style' (https://youtu.be/BcUxXdO_0GM). Daarna ging de verjaardagdoos open en de kaarsjes mochten branden. Uiltjes vriend, pratende ooievaar, kwam ook langs om de jarige te feliciteren. Deze gekke vogel praat de jarige na terwijl hij coole dansmoves maakt. De verjaardagcommissie, bestaande uit twee vriendjes van de klas, zorgde voor de verrassingsact. Speciaal voor Naevia dansten ze op het liedje 'Zwijgen is goud' van Nachtwacht. Zoals wij allemaal weten, is Naevia een heel grote fan van Nachtwacht. Iedereen werd ook uitgenodigd om mee te dansen. Tijdens het ‘spotlightmoment’ presenteerde Naevia vol trots enkele dierbare spulletjes waaronder haar dolfijntje. Bij dit 'troostdolfijntje' hoorde een pakkend verhaal dat wist te ontroeren. Tot slot trakteerde Naevia iedereen nog op zoute chipjes. Wat een leuk feestje. Proficiat Naevia!
Met alle kleuterklassen werkten we een weekje rond ons jaarthema ‘Fit en gezond, het hele jaar rond’. Dit thema ging over verschillende aspecten van gezondheid: bewegen, goed voor je lichaam zorgen (hygiëne), voeding en (mentale) rust.
Onder het motto ‘bewegen is gezond’ hielden we op maandag een wieltjesdag en hadden we elke dag een afspraak op de speelplaats om gezond te bewegen met alle kleuters van onze school. We leerden ook de bewegingsdriehoek kennen. Elke dag lichtjes bewegen is al heel gezond. En een extra inspanning leveren zoals intensief bewegen of sporten scoort donkergroen en is top!
Onder het motto ‘hygiëne is gezond’ leerden we het belang kennen van een goede hand- en toilethygiëne. Daarvoor gingen we nog een keertje naar LiLaLand. Moeder Schaap is een nette dame maar Lammetje neemt het niet zo nauw met de hygiëne en maakt zich graag een beetje vies. Bacteriën zijn overal!
De meeste bacteriën zijn onschadelijk maar er zitten ook ziektemakers bij.
Een goede handhygiëne is daarom heel belangrijk. Maar hoe verspreiden bacteriën zich en hoe kan je ze laten verdwijnen? Dat onderzochten wij met het verspreiden van valse bacteriën (glitters) en het wassen van onze handen met zeep of wascrème. Daarnaast leerden we ook nog hoe we zelfredzaam en hygiënisch kunnen zijn op het toilet.
De uiltjesklas en de vlinderklas gingen samen op de catwalk. Op ons langwerpig podium tussen het publiek en de klassen door, werden de mooiste kostuums gepresenteerd. Onze kleuters gedroegen zich voor de gelegenheid als echte modellen. Ze schitterden en straalden en namen hun publiek helemaal in met hun knappe podiumprésences. Knap werk en heel mooi om te zien!
Remi werd 6 jaar en mocht plaats nemen op de verjaardagstoel. Op onze verjaardagpagina koos hij voor het liedje ‘Minion Happy Birthday’ (https://youtu.be/4vLyqzOr14g). Daarna ging de verjaardagdoos open en de kaarsjes mochten branden. Uiltjes vriend, pratende ooievaar, kwam ook langs om de jarige te feliciteren. Deze gekke vogel praat de jarige na terwijl hij coole dansmoves maakt. De verjaardagcommissie, bestaande uit twee vriendjes van de klas, zorgde voor de verrassingsact. Speciaal voor Remi voerden ze een bewegingsoefening uit op de bank en nodigden ze iedereen uit om mee te zingen en te dansen op het lied 'Vuurwerk' van Camille. Tijdens het ‘spotlightmoment’ presenteerde Remi vol trots enkele van zijn persoonlijke spulletjes. Vooral de walkie talkie trok onze aandacht. Tot slot trakteerde Remi iedereen nog op zoute chipjes. Wat een leuk feestje. Proficiat Remi!
Tijdens de laatste week van het thema gingen we nog eens op bezoek in Li La Land. Vogel, Lammetje en Kleine Beer zijn de beste vrienden en kunnen prachtig samen spelen tot hun balletje wegrolt en bij ons in de klas terecht komt. Dit bijzonder balletje beschikt over speciale krachten. Bij het rollen over een dienblad blijft het namelijk ‘plakken’ zonder dat iemand het ook maar vasthoudt. Welke bijzondere krachten zijn hier aan het werk? In de Titatoverkamer deden we onderzoek naar magnetisme en de aantrekkingskracht van magnetische voorwerpen. Onze verwondering was op sommige momenten heel erg groot! Al onze onderzoeksresultaten noteerden we op een registratieblad. De betoverende wandeling met de moet – werkjes liep deze week ook nog door. Iedereen moest de swingstudio bezoeken, een hoofdtelefoon opzetten en luisteren naar de verschillende geluiden. Wie een geluid kon herkennen, mocht een fiche op de afbeeldingskaart leggen. De IPads werden ook nog eens uitgehaald en we kregen allemaal de kans tot een spelbeurt op Teachers Pack. In deze app konden we verschillende voorbereidende lees- en rekenvaardigheden oefenen. Daarna ging het naar de Ketelkookkeuken. In deze hoek experimenteerden we met water en bister. Bister is een poeder gemaakt van notenbolster. Met dit magische poeder uit het heksenbos strooiden we in een handomdraai de mooiste achtergrond voor onze heksentekening.
Vorige week konden we nog een toverstokje bemachtigen en daarmee ging deze week de deur van het scheikundelokaal voor ons open. In deze hoek maakten we de meest gekke brouwsels. Dat deden we aan de hand van een recept. Voor het tellen en afmeten van de ingrediënten gebruikten we meetinstrumenten als de houten lepel, de koffielepel, de soeplepel, de sauslepel, … We kwamen de meest bizarre benodigdheden tegen zoals bvb de nageltjes van een dode kip, stof uit het heksenbos, de veren van de tovervogel, haartjes uit een reuzenbaard, wratjes van de pad, gedroogde rattenstaartjes, … . We leerden ook een versje aan ‘Heksjes lieveling’ en speelden met de punthoed en de spin uit het versje. Wie zin had om een vrij knutselwerkje te maken, kon dat doen. Heksen en tovenaars doen niets liever dan toveren. Dat konden we zelf ervaren tijdens een ‘betover – momentje’. We veranderden voor heel eventjes in een dier en kropen in de rol van kip, slang, kat, goudvis, … . Alle moet-werkjes worden in dit thema geïntegreerd in een betoverende wandeling doorheen de verschillende weken. Zo moesten we deze week een houten puzzel maken om een toegangsticket voor de smulkamer te verdienen. De smulkamer gaat open in de laatste week van het thema. We moesten ook nog eens binnen gaan in de spinnenzaal om een portret te schilderen van de vliegende heks met haar dieren. Wie zin had in nog meer, kon figuren na leggen met de mozaïeksteentjes.
Abracadabra … een thema vol mysterie en tovenarij. Het begon al op de eerste dag. Wie dacht om zomaar via het ‘katten-spoor-pad’ in de donkere doorgang te kunnen komen, had het flink mis. Om de donkere doorgang te kunnen betreden, moest je eerst een vriendje zoeken en het Bingo Griezel – dobbelcijferspel spelen. Pas daarna ging de donkere doorgang open voor dit duo.
Na dit donker/licht avontuur moesten de kinderen even halt houden bij de knutseltafel. Hier maakten ze de kousen van de heks in een streepjespatroon.
Terug in de kring leerden we het liedje ‘Heksen, heksen op een bezem, daarvan kan j’ in boekjes lezen…’. Wie de punthoed kreeg, mocht zijn akeligste heksenlach laten horen.
Je kan op veel manieren informatie over heksen vinden. Wij deden dat door probleemoplossend te leren kijken naar de kortfilm ‘La Bruxa – De heks’. De heks van het bos mist wat liefde in haar leven en zoekt kost wat kost naar een charmante prins. Op vraag van de kinderen geef ik graag de link mee van deze humoristische animatiefilm - https://youtu.be/jFxaNN7JMag.
Tijdens het vrij spel speelden we fantasiespel met de huisjes en de kleine heksen, bouwden we figuren na met de K’nex, speelden we een heksen – dominospel of heksenspelletjes op onze computerpagina.
Meldpunt klokkenluiders
Werk je op onze school en weet je of vermoed je dat bepaalde regelgeving niet correct wordt nageleefd? Dan kan je dit melden door contact op te nemen met ons intern meldpunt voor klokkenluiders via:
- klokkenluider@katholiekonderwijs.vlaanderen
- Guimardstraat 1, 1040 Brussel
- 02 507 07 12
Het interne meldpunt gaat aan de slag met je melding en behandelt die altijd vertrouwelijk. Wanneer je te goeder trouw een melding doet, ben je bovendien beschermd tegen represailles vanuit de werkgever. Denk bijvoorbeeld aan negatieve beoordelingen, schorsing of ontslag, maar ook het opleggen van een tuchtmaatregel. De bescherming tegen represailles is onbeperkt in tijd.
Let op: het interne meldpunt voor klokkenluiders is in de eerste plaats bedoeld voor personeelsleden maar daarnaast kunnen ook sollicitanten, ex-werknemers, stagiairs en leveranciers/aannemers ervan gebruik maken. Leerlingen en hun ouders kunnen geen gebruik maken van de klokkenluidersregeling! Voor hen geldt de gewone klachtenregeling.
Meer informatie over de klokkenluidersregeling binnen onderwijs vind je ook terug op deze webpagina van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming.