Volgend jaar naar onze school?

Oudste kleuters c (OKc)

We startten ons herfstthema met het prentenboek ‘Dromen van het bos’. Daarin maakten we kennis met heel wat bosdieren en ontdekten we hun slaaproutine. Met ‘Bos zoekt een verhaal’ spraken we onze verbeelding aan en fantaseerden we over een bijzondere ervaring in het bos. Heel wat kinderen konden al vertellen bij hun tekening. Komende week komen de overige kleuters aan de beurt. 
In de hoekjes was het bosthema overal aanwezig: 
-    we maakten lijn- en herfstpuzzels op de ICT – pagina van onze klas of in de puzzelhoek 
-    aan de knutseltafel knipten we herfstblaadjes voor onze herfstspiralen, schilderden we vliegenzwammen voor een herfstpotje, knutselden we een egel aan de hand van een instructiefilmpje en gaven we onze eikelnootjes een mooi kleurtje met nagellak
-    we speelden fantasiespel met het boomhuis, de bosdieren, de paddenstoel en de speelfiguren  
-    met Hamertje Tik maakten we leuke composities met bos- en kabouterfiguren
-    onder de paddenstoel gingen we aan de slag met zoekplaten en zoekboeken; dat kon ook digitaal op de IPad 
-    met onze verzamelde herfstmaterialen maakten we voederplankjes klaar voor de bosdieren; juist tellen was daarbij belangrijk 

We trokken in het ‘kleurenthema’ opnieuw naar ‘Li La Land’ om te belanden in een fantasievol avontuur. Op uitnodiging van de bewoners van Li La land leerden we probleemoplossend denken en gingen we allemaal aan de slag om te onderzoeken en te creëren.

Activiteit 2: De verf is op 

Slang is een kunstenares en schildert de mooiste kunstwerken met het puntje van haar staart. Ze schildert van alles, als het maar met veel kleur is. 

Wanneer Slang een portret van een Eenhoorn wil schilderen, botst ze op een groot probleem. De verf is op en er blijven maar 3 kleuren over. Slaagt Slang erin om met deze hoofdkleuren een kleurrijk schilderij te maken? 

De kinderen experimenteren met het mengen van hoofdkleuren. Met de nieuwe nevenkleuren schilderen ze het portret van Eenhoorn. Knap is dat!

 

verf

Emiel werd 5 jaar en mocht plaats nemen op de verjaardagstoel. Op onze verjaardagpagina koos hij voor het liedje ‘Happy Birthday to You’ (https://youtu.be/bCKx2l9hYTw). Daarna ging de verjaardagdoos open en de kaarsjes mochten branden. Uiltjes vriend, pratende ooievaar, kwam ook langs om de jarige te feliciteren. Deze gekke vogel praat de jarige na terwijl hij coole dansmoves maakt. De verjaardagcommissie, bestaande uit twee vriendjes van de klas, zorgde voor de verrassingsact. Speciaal voor Emiel voerden ze enkele moeilijke bewegingspassen uit op de bank. Tijdens het ‘spotlightmoment’ presenteerde Emiel vol trots zijn lievelingsknuffeltje. Tot slot trakteerde Emiel iedereen nog op chipjes. Wat een leuk feestje. Proficiat Emiel!

Emiel

Tijdens het tweede deel van het ‘kleurenthema’ werkten we onze knutselwerkjes af. De eenhoorns kregen mooie manen en een hoorn, de potloden kregen extra cachet met een stempeltje fluoverf, armen en een leuk gezichtje.

Kleur, de droom van elke kunstenaar. Ook wij gingen in de schilderhoek aan het werk om als echte kunstenaars bezig te zijn met kleur. 

We speelden ook enkele spellen: Het knappe kunstenaarsspel (een dobbelstel met tekenopdrachten), Colo Rolo (een spannende kleurendobbelsteenrace met auto's), spel met de logi - blokken en logi – leggers (om figuren na te leggen met kleuren en vormen) en Color Addict Kids (een kaarten aflegspel met kleuren en vormen). 

Tijdens de godsdienstmomentjes luisterden we naar het mooie verhaal van Noah, de ark en de regenboog. Aansluitend speelden we rollenspel met de ark en de dieren of kleurden we een kleurplaat in. 

Miertje Maniertje leerde ons een nieuw getal. Na de 1 komt de 2. We beleefden het getal 2 via bewegen, tellen met de telblokjes en prikken met zijdepapiertjes. 

De letter Kk van krijtjes en kleuren, leerden we beter kennen dankzij Mickey en de letterbomen. 

Op maandag is juf Astrid bij ons in de klas. Ze laat ons dan graag kennismaken met allerlei leuke schrijfdansactiviteiten. 

We ontwikkelen onze schrijfmotorische vaardigheden en leren schrijven vanuit natuurlijke bewegingen met allerlei materialen zoals krijt, verf, wascokrijtjes, stiften, ... . In deze activiteit tekenden we met krijt en verf spiralen die uiteindelijk resulteerden in mooie slakken. 

schrijfans

Fruit vind je in alle kleuren en vormen. Bovendien is fruit nog eens heel lekker en gezond. Tijd dus om er een lekkere fruitsalade van te maken. Heerlijk! 

In deze activiteit deden we ervaringen op met het sorteren en benoemen van de fruitsoorten, met tellen en vergelijken (meer, minder, evenveel), met wegen met de balans (zwaarder dan, lichter dan), met het voorzichtig leren omgaan met mes en snijplank en met proeven. 

FRUITSALADE

 

In dit nieuwe thema gingen we aan de slag met het prentenboek ‘De krijtjes staken’. In het verhaal heeft Teun een probleem. Hij wil een tekening maken, maar als hij zijn kleurdoos opendoet vindt hij daarin alleen maar een stapel brieven. De brieven komen van zijn kleurkrijtjes die staken… Hoe kan Teun hen motiveren om terug aan het werk te gaan? 

Via allerlei activiteiten proberen we Teun te helpen om ‘kleur’ te ontdekken en te waarderen. 

 

We maakten een leerwandeling in de omgeving van onze school. Daar bespeurden we heel wat kleuren die ons iets wisten te vertellen over gevaar, de natuur, het verkeer, de herfst, … 

 

In de hoekjes viel er ook van alles te beleven met kleuren: We speelden met steek- en strijkparels, maakten constructies met allerlei gekleurd constructiemateriaal en speelden het ‘kleuren- en vormenspel.  Op de computer en op de IPad werkten we met teken- en kleurspellen en in het kleine poppenhoekje spraken we onze verbeelding aan met de kleurrijke wereld van prinsen, prinsessen en eenhoorns.