Volgend jaar naar onze school?

Thema 'Lieve huisdieren'

Het huisdierenthema is voorbij. Verschillende huisdieren passeerden in het echt of op foto onze klas en we leerden heel wat bij over deze lieve huisgenoten. Goed voor dieren zorgen is belangrijk en mensen spelen daarbij een belangrijke rol. Daarom werkten we in dit thema rond de 5 vrijheden van dierenwelzijn waarbij we elke keer een praktische opdracht uitvoerden. Na elke opdracht verdienden we een stempel op ons kleuterdiploma: 
1.    Dieren zijn vrij van honger en dorst: we deden onderzoek naar wat huisdieren eten en zorgden er zo voor dat elk dier het juiste voedsel kreeg. 
2.    Dieren zijn vrij van ongemak en hebben onderdak: we puzzelden een huisje voor de dieren en zorgden er zo voor dat elk dier een comfortabele rustplaats kreeg. 
3.    Dieren zijn vrij van pijn, verwonding en ziekte: we speelden dierendokter in de themahoek en zorgden er zo voor dat elk dier de juiste diagnose en behandeling kreeg. 
4.    Dieren zijn vrij van angst en stress: we deden onderzoek naar wat dieren allemaal bang maakt en zorgden er zo voor dat we al deze ongewenste prikkels konden laten verdwijnen. 
5.    Dieren zijn vrij om normaal gedrag te vertonen: we speelden buiten aan de hand van een versje een spelletje 'kat en muis' en zorgden er zo voor dat de dieren de kans kregen om te doen wat typisch is voor hun soort. 
Naast deze opdrachtjes legden we ook nog een huisdierenmatrix, leerden we het liedje ‘Het hondje zegt waf’, puzzelden we met blokken zoals in een spelletje Tetris, tekenden we schrijfpatronen met de dieren, weefden we een diertje met wol, luisterden we naar het verhaal van ‘De grote huisdierenverkoop’, schilderden we een grote dierenplaat, leerden we de letter ‘Pp’ van papegaai, pinguïn en papegaaiduiker beter kennen en hadden we op 4 oktober aandacht voor Sint-Franciscus en Werelddierendag. Net als Sint-Franciscus zijn we grote dierenvrienden!  

huisdieren