Oudste kleuters c (OKc)

Voor de STEM – activiteit trekken we regelmatig naar Li La Land waar we belanden in een fantasievol avontuur. Op uitnodiging van de bewoners van Li La land leren de kinderen probleemoplossend denken en gaan ze aan de slag om zelf iets te ontwerpen of te onderzoeken.

Vandaag beleefden we een bijzonder avontuur met Lammetje: Het is herfst. In Li La Land hangt de grote perenboom sinds een paar dagen vol met rijpe vruchten. Lammetje heeft wel trek in een mooie, stevige en sappige peer maar wanneer hij bij de grote perenboom komt, ziet Lammetje dat hij te laat is. Blijkbaar is hij niet de enige bewoner van Li La Land die af en toe een peertje lust want er hangt maar één peer meer heel hoog in de boom. Hoe krijgt Lammetje nu ooit nog een peer te pakken? Enkele kleuters gingen onmiddellijk aan het werk en maakten een ladder waarmee Lammetje heel hoog in de boom geraakte. Knap en probleem opgelost! 

Het is bijna tijd om afscheid te nemen van onze nieuwe vriendjes: de Vitaminis, Slurp & Slice en Colette Courgette, de sympathieke ecokip.  Zij loodsten ons doorheen de verschillende onderwerpen die tijdens dit thema aan bod kwamen. In een activiteit mindfulness konden we een rozijntje verkennen met al onze zintuigen. Samen met Slurp & Slice, leerden we de smaken ‘zoet, zuur, zout en bitter’ verkennen. Colette Courgette is een expert in de moestuin. Van haar leerden we hoe we waterkerszaadjes moeten zaaien en verzorgen. Ze toonde ons ook dat groenten en fruit kunnen groeien in de aarde, aan een struik of aan de boom. Van Red, de brooddoos en Tom, de lekkerbek hoorden we dat gezond en gevarieerd eten heel belangrijk is. Op een zeldzaam momentje mag er ook al eens iets ‘zoets’ en dat lieten we ons goed smaken. Tom leerde ons ook de letter ‘l’ van ‘lekkerbek’ kennen. Volgende week ronden we het thema af. En daarna volgt er ook nog een gezond ontbijt op school. Mmm, lekker en gezond!

In het thema ‘Lekker en gezond’ maakten we een lekkere fruitsalade. We plukten appels en peren aan de fruitbomen op school en kregen een grote variatie aan fruit van de mama's en papa's. Omdat we nog wat dingetjes tekort kwamen, maakten we een boodschappenlijstje. Daarna trokken we in twee groepjes naar de supermarkt in ons dorp. Juf Carine ging mee om ons te begeleiden. In de fruitafdeling zochten we nog naar ananas, meloen en citroen. We kochten ook nog wat andere producten die we volgende week nodig hebben. Aan de kassa kregen we allemaal een zakje lekkere koekjes van de eigenaar en de kassierster. Dank je wel voor deze leuke attentie. Terug op school sorteerden we onze boodschappen. We vergeleken de groepjes met elkaar en telden de vruchten. Zie je dat onze lange rij bananen en onze korte rij kiwi’s evenveel vruchten telt? Daarna sneden we het fruit in kleine stukjes en maakten een grote pot fruitsalade. Onze klas rook heerlijk zomers. Mmmmm, lekker en gezond!

We openden het eerste thema van dit schooljaar met de thema – doos. In de thema – doos steken spulletjes die ons op het spoor moeten zetten van het nieuwe thema. Aan de hand van de spulletjes vertelden we over de tussendoortjes, de brooddoos, de schooltas en over ‘Uiltje’, ons klassymbool. Tijdens de kringmomenten vertelden we over de vakantie en over onszelf. We leerden elkaar al heel wat beter kennen. We luisterden ook naar het verhaal van Ridder Ferre. Die gaat als een dappere ridder naar school. We maakten een zelfportretje met potlood en met alcoholstift en kleefden onze naam met letters. We leerden ook de letter ‘A a’ van appel kennen. We gingen met verf aan de slag en schilderden verjaardagkronen, een kleurrijke achtergrond voor onze tekening en gaven onze krachtsteen een mooi kleurtje. We speelden een dobbeltelspel en oefenden het tekenen van ons kenteken. We zongen mee met het liedje ‘Ik klap’ en speelden bewegingsspelletjes op de speelplaats. We lieten elkaar onze beste ‘moves’ zien.  Om het voor iedereen fijn en leuk te maken in de klas, bedachten we samen enkele belangrijke afspraken. We deden aan meditatieyoga en maakten kennis met de groentjes uit ‘Het gat in de haag’.