Volgend jaar naar onze school?

Thema 'We vinden een eitje ...' - Lente & Pasen

 

Op de eerste dag van het lentethema maakten we een lentewandeling in de buurt van de school. Zo fijn om de eerste warmte van de zon te voelen, de krokussen en de paaslelies te zien bloeien, de knopjes in bomen en struiken te zien ontluiken en … een eitje te vinden met een briefje. Of we goed op het eitje wilden passen? Maar ja, natuurlijk wilden we dat! 

Bij Pasen hoort een paasknutselwerk. We knutselden met karton en restjes stof een leuke kip. Het liedje ‘rode stippen op een ei’ inspireerde ons om ook nog een groot ganzenei te bestempelen met gekleurde stippen. 

In de hoekjes konden we de paashazen helpen bij het sorteren van de eieren, prikkaarten inkleuren, doen alsof we in de moestuin werkten, op het erf van de kinderboerderij spelen, lentedieren en paaseieren schilderen, Bunny Hop spelen, bloemen construeren, lentewoordjes plakken met de letters uit de letterbak, paaseieren versieren met vormpjes uit plasticine, 

We deden ook aan contractwerk. Daarbij kregen we een aantal opdrachten helemaal zelfstandig te verwerken. Naast een aantal papiertaakjes, speelden we een ruimtelijk spel met opdrachtkaartjes, een dobbeltelspel met eitjes en maakten we een paaspuzzel. 

Zoals echte paashazen dansten we een paashazendans en verfden we paaseieren in de lucht. We bleven even in de rol van paashaas en oefenden het tellen van eieren en het vergelijken van hoeveelheden met meer, minder en evenveel. 

Tussen de lekkere geuren van bloemen, parfum en handcrème deden we een ontspannende  handmassage en de lotus mudra; dat is een handgebaar in de yoga. Bij juf Carol onderzochten we verschillende bloemen uit een bol en zaaiden we bloemzaadjes. Die zijn ondertussen al mooi gekiemd en goed aan het groeien…

Met twee ganzeneieren speelden we een creatieve denkopdracht. Wat als twee eitjes konden praten? Wat zouden ze dan tegen elkaar zeggen? En met de knuffelkippen voerden we korte dialoogjes gebaseerd op een kinderliedje van vroeger ‘Boer, wat zeg je van mijn kippen?’ 

Veel dieren voelen in de lente ‘lentekriebels’. Zo is het ook met de koeien die na de winter voor de eerste keer terug naar buiten mogen. Wij kregen ook ‘lentekriebels’! Op de muziek van componist Antonio Vivaldi 'De Lente’, gingen we aan het dansen met onze schoenen. Héél leuk om te doen! 

We leerden de letter ‘l’ van ‘lente’ beter kennen en Miertje Maniertje kwam ook nog eens langs met het getal 10. 

Op het einde van het thema lag er een briefje van Moeder Kip in onze klas. Ze was ondertussen mama geworden van een kuikentje en had het eitje, waar we zo goed moesten voor zorgen, niet meer nodig. Integendeel, we kregen zelfs nog wat eitjes bij. Ideaal om het eitje open te breken en iets bij te leren over het eiwit, de dooier, de schaal, het hagelsnoer en de luchtkamer. En heerlijk om er een lekkere eiersalade mee klaar te maken. We proefden de lente op een toastje! 

Helemaal afsluiten deden we met enkele ‘lente – ademhalings- en articulatiespelletjes’ in de kring, een begeleid bloemenrijmspel met een klein groepje, de sponsorloop en een traktaatje met … een eitje! 

Proficiat aan alle kinderen voor hun inzet en doorzetting tijdens de sponsorloop en het sober maal! Jullie gingen er helemaal voor! Knap gedaan! Geniet nu maar van een welverdiende paasvakantie! Vrolijk Pasen! 

vrolijk pasen Lente

Meldpunt klokkenluiders

Werk je op onze school en weet je of vermoed je dat bepaalde regelgeving niet correct wordt nageleefd? Dan kan je dit melden door contact op te nemen met ons intern meldpunt voor klokkenluiders via:

Het interne meldpunt gaat aan de slag met je melding en behandelt die altijd vertrouwelijk. Wanneer je te goeder trouw een melding doet, ben je bovendien beschermd tegen represailles vanuit de werkgever. Denk bijvoorbeeld aan negatieve beoordelingen, schorsing of ontslag, maar ook het opleggen van een tuchtmaatregel. De bescherming tegen represailles is onbeperkt in tijd.

Let op: het interne meldpunt voor klokkenluiders is in de eerste plaats bedoeld voor personeelsleden maar daarnaast kunnen ook sollicitanten, ex-werknemers, stagiairs en leveranciers/aannemers ervan gebruik maken. Leerlingen en hun ouders kunnen geen gebruik maken van de klokkenluidersregeling! Voor hen geldt de gewone klachtenregeling.

Meer informatie over de klokkenluidersregeling binnen onderwijs vind je ook terug op deze webpagina van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming.