Volgend jaar naar onze school?

Thema 'De krijtjes staken' - deel 1

In dit nieuwe thema gingen we aan de slag met het prentenboek ‘De krijtjes staken’. In het verhaal heeft Teun een probleem. Hij wil een tekening maken, maar als hij zijn kleurdoos opendoet vindt hij daarin alleen maar een stapel brieven. De brieven komen van zijn kleurkrijtjes die staken… Hoe kan Teun hen motiveren om terug aan het werk te gaan? 

Via allerlei activiteiten proberen we Teun te helpen om ‘kleur’ te ontdekken en te waarderen. 

 

We maakten een leerwandeling in de omgeving van onze school. Daar bespeurden we heel wat kleuren die ons iets wisten te vertellen over gevaar, de natuur, het verkeer, de herfst, … 

 

In de hoekjes viel er ook van alles te beleven met kleuren: We speelden met steek- en strijkparels, maakten constructies met allerlei gekleurd constructiemateriaal en speelden het ‘kleuren- en vormenspel.  Op de computer en op de IPad werkten we met teken- en kleurspellen en in het kleine poppenhoekje spraken we onze verbeelding aan met de kleurrijke wereld van prinsen, prinsessen en eenhoorns. 

 

Met fluostiften, waterverfstiften, verf, waterverf en speeldeeg … gingen we aan de slag om beeldend te werken. We maakten een kunstwerk met stippen en ronde vormen, tekenden een krullenkunstwerk met lijnen en bloemen, en schilderden een kleurrijke achtergrond met waterverf. Iedereen kon er ook voor kiezen om een knutselwerkje te maken met een éénhoorn of één in de vorm van een groot kleurpotlood. 

 

We deden ook een proefje met witte rozen. Wat gebeurt er als we het water vervangen door een mengsel van 2 hoofdkleuren ecolineverf? Zouden onze bloemen dan inderdaad oranje, groen en paars kleuren? 

Tijdens de godsdienstmomentjes vertelden we over onze lievelingskleuren. Waar kunnen we ze terug vinden in de natuur en waaraan doen ze ons denken? 

We trokken ook naar buiten om oude kringspelliedjes te spelen zoals ‘Groen is gras’ en ‘Blie blauw blommeke’. 

 

En in de kring speelden we een eliminatie spel met de kleurendobbelsteen en een geheugenspel met de stiften. We legden ook een reeks kleurpotloden van kort naar lang, sorteerden een zak kleurpotloden voor het kleurpotlodenwinkeltje, zochten voorwerpen in een gevraagde kleur en maakten rijmparen met de namen van de kleuren. 

 

De wondere wereld van de kleuren blijft boeien en we zijn nog lang niet uitgespeeld. We werken dus nog een beetje verder …