De kleuters kozen voor het thema ‘We gaan naar de zee’ als voorlaatste thema van het schooljaar.
- Tijdens de eerste dagen was het weer nog goed en konden we fijn spelen met zand en water.
- Daarna werd het weer een stuk minder en speelden we in de klas met allerlei soorten zeedieren en woordkaartjes. We konden de dieren ordenen, sorteren en associëren met de woordkaarten.
- Op onze ICT – pagina maakten we allerlei soorten digitale puzzels. Van cijferpuzzel en legpuzzel tot strokenpuzzels …
- We hadden het over een bijzonder dier: de kwal. We leerden dat kwallen kunnen steken en dat je daarna de wonde zo snel mogelijk moet spoelen met (zee)water.
- Natuurlijk verwerkten we ook enkele taakjes zoals het ordenen van visjes in een matrix volgens zwemrichting, het kleven van zeilbootjes in de juiste cijfervolgorde van 1 tot en met 10 en het zoeken van de beginletters van de namen van de zeedieren. Hiervoor konden we een hulplijn inschakelen en de namen van de dieren 'vissen' met de hengel.
- We werkten ons cadeautje voor Vaderdag helemaal af en oefenden ons versje. Proficiat aan alle papa's op het feest van Vaderdag!
- We leerden de letter Zz van zee beter kennen en probeerden die te plakken met andere letters. Zo konden we het woordje zee maken maar ook zon, zin, zoon, zoen, enz.
- Voor ons knutselwerk kleefden we een collage van een vis, kleurden we kleine onderwaterdiertjes in, schilderden we zeewieren, anemonen, het water en kleefden we schelpjes op de bodem van de zee. Wat een mooi onderwatertafereeltje!
- Schelpen zijn leuk spelmateriaal. Je kan er figuren, vormen en patronen mee leggen of je kan ze gebruiken als aanvullend materiaal bij de speelset van de zeemeerminnen.
- We leerden ook een liedje ‘Wij gaan naar het strand’.
- In een waarnemingsactiviteit hoorden we heel wat weetjes. Wist je dat een zeester meestal 5 armen heeft en een koraal een dier is en geen plant? En wist je dat je op het strand soms blaasjeswier of het rugschild van een zeekat (inktvis) kan vinden? En dat het ruisende geluid dat je hoort in een schelp niet het geluid van de zee is? Het is gewoon het geluid dat er om je heen te horen is. Door een schelp of een beker tegen je oor te houden, vergroot je de antenne waarmee je geluiden opvangt. Zo hoor je dus meer dan gewoonlijk.
- De aquariums in de dierenparken inspireerden ons om aquariums te gaan bouwen met lego en om een spelletje Happie Haai spelen.
- Badeendje Bas kwam vertellen dat vervuiling een bedreiging is voor het leven in de zee, maar dat wisten we eigenlijk al. Onze zeeën en oceanen zitten vol met afval en plastiek. Daar kunnen wij ook iets aan doen door ons afval goed te sorteren.
- We deden ook onderzoek naar drijven en zinken en registreerden onze onderzoeksresultaten op papier.
- Met een oud laken en onze meegebrachte zeedierenknuffels speelden we een soort parachutespel. De eerste dag alleen nog met de grote harlekijnvis en de tweede dag met alle andere zeedieren.
- Een doos met vissen ging de kring rond en daar speelden we enkele taalspelletjes mee: verkleinwoorden vormen, het langste en het kortste woord herkennen, rijmwoorden vinden, een herhaald woord horen, …
- Door bewegend leren, leerden we het getal 12 beter kennen (zowel visueel als auditief). We speelden ook nog een digitaal telspel. Hoeveel zeediertjes tellen we van elke soort?
- Het thema afsluiten deden we met de oude kinderspelliedjes ‘Schipper mag ik overvaren?’ en ‘Zeg ken jij Jan, de mosselman?’
- Ons woordweb werd in de loop van het thema uitgebreid met begrippen als eb en vloed, de mantarog, drijven en zinken, het koraal en het blaasjeswier, de mast, het containerschip en de zeilboot, de haven, de walvis is een zoogdier, …
- Wat een leuk gekozen thema! Heel goed gedaan, vriendjes!
Blog