Oudste kleuters c (OKc)

We startten het thema met het verhaal van een kleine jongen die zich kunstenaar voelt. Hij houdt van kleuren, vormen, natuur, beweging en materialen. Als hij er maar naar kijkt, krijgt hij al inspiratie om er iets mee te doen. Wij leerden ook kijken naar vormen, lijnen, kleuren, patronen, … in de echte wereld maar ook in het werk van beroemde kunstenaars als Mondriaan, Dali, Miró, Kandinsky en Van Gogh. Ze inspireerden ons allemaal bij het creëren van kunstwerken voor het Vaderdagcadeautje. We leerden patronen zien, hoofd- en nevenkleuren kennen, kleuren mengen, cirkelbingo spelen, tekenen op muziek en gevoel, … In dit thema wilden we heel erg graag kunstenaar worden en daar zijn we mooi in geslaagd.

De leerlingen van het vierde leerjaar bedachten en schreven in hun taallessen poppenspelverhaaltjes voor kleuters. Op het moment dat alle verhaaltjes mooi op punt stonden, wilden ze die natuurlijk graag eens brengen voor een echt publiek. Wij waren maar al te blij met zo'n mooie kans. Vol spanning begonnen de groepjes leerlingen aan hun voorstellingen. Heel begrijpelijk om wat zenuwachtig te zijn, maar dat was absoluut niet nodig. Onze kleuters keken en luisterden geboeid van begin tot einde. Dank je wel aan het vierde leerjaar voor dit mooi initiatief. Jullie deden het fantastisch! 

Op dinsdag 30 mei kregen we ‘verrassend’ bezoek. Niemand minder dan 3 uilen en hun baasjes, kwamen een kijkje nemen in onze uiltjesklas.  De grote oehoe, de middelgrote kerkuil en de kleine elfuil maakten heel wat emoties los bij onze kleuters. De oehoe is één van de grootste uilen ter wereld en is goed herkenbaar aan zijn oorpluimen. De kerkuil is een middelgrote uil. Karakteristiek is zijn hartvormig gezicht met donkere ogen. De elfuil of kabouteruil is de kleinste uil van allemaal. Uilen zijn nachtelijke roofdieren en leven meestal in het wild. Maar deze uilen zijn handtam. Daarom mocht iedereen die het wou, kleuters en voorbijgangers, ze toch eens op de hand nemen. Dank je wel aan de mama van Camille voor het organiseren van dit bijzonder bezoek en de mooie foto’s. Dank je wel aan de baasjes van de uilen om jullie prachtige dieren te komen tonen in onze klas. Het was een unieke en onvergetelijke belevenis!

Op donderdag 1 juni trokken we met alle kleuters van onze school naar De Sierk, een circus-speelterrein in De Haan. We kregen eerst een klein beetje uitleg van tante Lore en daarna mochten we het terrein helemaal zelfstandig verkennen. We speelden in veel verschillende speelhoeken, ontdekten verrassende activiteiten in de circuswoonwagens, toonden onze kunstjes in de circustent en ontpopten ons tot ware circusartiesten. Kortom, we beleefden een heerlijke en onvergetelijke schoolreis!

Binnenkort op de schoolblog: foto’s uit alle kleuterklassen voor nog meer kijkplezier! 

Vele miljoenen jaren geleden en nog voor er mensen op de aarde rondliepen, regeerden de dinosaurussen over de wereld. Dat veel mensen nog steeds in de ban zijn van deze bijzondere dieren, bewezen ook onze kleuters! Er bestaan veel soorten dinosaurussen en we leerden het verschil kennen tussen de vleeseters en de planteneters. We maakten kennis met het werk van de paleontoloog en ontdekten wat botten, fossielen en skeletten zijn. We creëerden verschillende dinolandschappen in het zand en met bouwmateriaal. We speelden allerlei dinospelletjes op de IPad en gingen ook aan de slag met Virtual reality. In de virtuele werkelijkheid kwamen onze kleurplaten van dino's en vulkanen helemaal tot leven. Voor het schilderen van onze dino's maakten we tempera verf met echte eitjes. Geen dino eieren natuurlijk want de dino's zijn al heel erg lang geleden uitgestorven. Met de dino's leerden we de letter 'd' van 'dino' kennen, vormden we hoeveelheden tot 10 en speelden we kring- en tikspelletjes. Pas ook voor 'Ruigtand', de gevaarlijke tyrannosaurus. Die slokt je heel graag op!' 

In het thema ‘Kom, we gaan bouwen!’ – deel 1 - staken we letterlijk en figuurlijk de handen uit de mouwen. Onze bouwhoek werd een werf. Daar bouwden we hoge torens met allerlei afvalmaterialen. We speelden ook met de Verti-blocs. Door goed te kijken naar het platte vlak op de opdrachtkaart konden we kleurrijke ruimtelijke bouwwerken nabouwen. We kregen wat hulp om echte mortel te maken. Om het resultaat van ons werk te kunnen zien, is het nog een klein beetje wachten op het feest van Moederdag. ‘Meten is weten’ en daarom gingen we als echte timmermannen aan het werk met het meten van planken. (vervolg in Deel 2 van het album) 

In het thema  ‘Kom, we gaan bouwen!’ - deel 2 - gingen we kijken naar de toneelvoorstelling ‘ZOZOÖFZO’ van collectief dOFT. Achteraf maakten we als bedanking een collage met tekeningen over het toneel. Benieuwd wat de acteurs daarvan gaan vinden. Verder speelden we rollenspel ‘Op de werf’,  bouwden we prachtige kastelen, deden we onderzoek naar ‘symmetrie’ en gingen we aan de slag met moeren en bouten. De wereld kent veel bijzondere gebouwen en daarvan leerden we de namen met de letters herkennen. We keken en luisterden naar het Bijbelverhaal ‘Het huis op de rots’ en leerden dat je beter je huisje bouwt op een stevig fundament en niet op zand. De parking van onze school kreeg een onderhoudsbeurt en natuurlijk gingen we daar ook een kijkje nemen. Het was leuk om te zien, ook al maakte de trilplaat heel veel lawaai. We hadden het in de klas trouwens ook nog over ‘geluiden in huis’ en speelden een hoorspel. Tot slot leerden we nog de letter ‘t’ van ‘toren’ kennen. 

Alexander werd 6 jaar en mocht plaats nemen op de verjaardagstoel. Op onze verjaardagpagina koos hij voor het liedje ‘Funny Happy Birthday Song 🌷 Bee singing Happy Birthday to You’ - https://youtu.be/SvgfF-s3Qh4. Daarna trakteerde hij iedereen op snoepjes. Tijdens het 2e deel van de verjaardagviering ging de verjaardagdoos open en de kaarsjes en het vuurwerkstokje mochten branden. De verjaardagcommissie, bestaande uit twee vriendjes van de klas, zorgde voor een verrassing. Speciaal voor Alexander deden ze enkele acrobatische kunstjes en vertelden ze een mop. Ze zorgden ook nog voor een verjaardagkaartje. Ter gelegenheid van zijn verjaardag bracht Alexander drie van zijn dierbaarste spulletjes mee. Vol trots toonde hij ze aan zijn nieuwsgierige vriendjes. Wat een leuk feestje. Proficiat Alexander!