Oudste kleuters c (OKc)

Voor de STEM - activiteit trekken de oudste kleuters regelmatig naar Li La Land waar ze belanden in een fantasievol avontuur. Op uitnodiging van de bewoners leren de kinderen probleemoplossend denken en gaan ze zelf iets ontwerpen of onderzoeken.

Activiteit 7: Uil zit rustig te lezen in zijn nieuw verhalenboek wanneer hij plots wordt opgeschrikt door een gesnater van jewelste. Het luidruchtige gekwaak komt van Moeder Eend. Ze wou samen met haar kroost de drukke weg naar de vijver oversteken maar dat liep bijna helemaal verkeerd af. Ze waren al op de rijweg toen een auto razendsnel kwam aangereden. Wonder boven wonder geraakte niemand gewond maar de schrik zit er wel goed in bij Moeder Eend. Nu durft ze de drukke weg naar de vijver niet meer over. Hoe kunnen de eendjes veilig naar de overkant komen? In deze activiteit helpen de kinderen de eendjes om veilig naar de overkant te komen. Ze bedenken, maken en testen verschillende oplossingen.

We luisterden naar het verhaal 'Kom uit die kraan' en deden een waarneming van een torenkraan. Daarna maakten we een kraan uit strookjes papier. We leerden alle werkmannen op de bouwwerf kennen: loodgieter, dakwerker, schilder, elektricien, metselaar, ... We leerden de verschillende stappen voor het bouwen van een huis: het fundament, muren metselen, dak leggen, aanleggen van leidingen, pleisterwerk, ... We deden ook een waarneming van de gereedschapskist en wogen verschillende spullen uit de kist. Wat is er zwaarder of wat weegt het lichtste? In de speelhoekjes konden we heel veel bouwen, met of zonder stappenplan, met veel verschillende blokken, we konden met allerlei werfvoertuigen en kranen spelen, we hadden een timmerhoekje en zoveel meer. Daarnaast onderzochten we wat magnetisch is, we deden een waarneming van wel heel gekke gebouwen, knutselden een bouwvakker, ... We waagden ons voor de tweede keer aan contractwerk en mochten zelf plannen welke werkjes we op welke dag maakten.