Oudste kleuters b (OKb)

Feest in de klas want Saar werd 6 jaar. Ze koos ervoor om haar verjaardag met juf Yanaïka en alle vriendjes te vieren in grote kring. Voor haar verjaardag maakte Saar een prinsessenkroon. Na het uitblazen van de kaarsjes mocht ze een ballon opblazen. Tot grote verbazing van alle klasgenootjes bleef Saar maar blazen, en blazen, en blazen ... tot op het moment dat de ballon net niet ontplofte. Daarna haalde Saar vol trots haar meegebrachte attributen uit: een mooie zelf geknutselde kaart voor haar broertje (want Saar is een talentvolle knutselaar), haar lievelingsvoorleesboekje van 'Klein Duimpje' en haar fotocamera. Natuurlijk gingen we allemaal op de foto. En tot slot volgde er nog een lekker traktaatje. Wat een leuk feestje! Proficiat Saar!

Feest in de klas want Roel was 5 jaar. Voor zijn verjaardag maakte hij een sprookjeskroon. Roel koos ervoor om zijn verjaardag te vieren in de grote kring. Na het uitblazen van de kaarsjes mocht hij een ballon opblazen. Roel vertelde ook over wat hij zo graag speelt: met zijn knuffel 'Hulk' en zijn speciale graafmachine. Die kon zelf helemaal naar boven schuiven! Roel koos ervoor om naar het verhaaltje van De kleine zeemeermin te luisteren. Tot slot trakteerde hij iedereen op iets lekkers. Wat een leuk feestje! Proficiat Roel!

Na enkele woelige weken met veel afwezige kindjes kregen we een vreemd voorgevoel dat ons aan zette om meteen in het kerstthema te vliegen. We brainstormden over de titel van het verhaal ‘Echt iets voor Kerstmis’ en tekenden onze ideeën op papier. Wat is echt iets voor Kerstmis? Wat betekent Kerstmis voor ons? Tijdens het hoekenwerk gingen we direct aan de slag met het knutselen van de Nieuwjaarswerkjes en de brieven. De hoekjes werden verrijkt met het nieuwe speelgoed van de Sint, de kerstmarktkraampjes en het groot draairad, de lightpads, de witte clics, … We kregen ook bezoek van juf Bauke. Zij wou van de kleuters horen wat ze zeker moet meenemen op haar reis naar het koude Noorden. Studente Bauke gaat in het 2e trimester op buitenlandse stage naar Denemarken en wij mogen haar volgen. Na de paasvakantie loopt ze dan 4 volle dagen stage in onze klas waarbij ze haar avonturen gaat verwerken met de kleuters. Tijdens de groepsactiviteiten speelden we een geheugenspelletje met kerstversieringen en kregen we een wiskundig probleem op te lossen. Alle pakjes liggen door elkaar. Hoe kunnen we ze netjes ordenen? We hadden nog veel plannen en leuke activiteiten op het programma staan maar helaas … ons voorgevoel werd trieste werkelijkheid. De klas ging op slot en de juffen in isolatie.

Bij de start van het thema luisterden we naar het verhaal 'SOS Stoomboot' en ontdekten we enkele pakjes in de klas. Daarin zaten een aantal spulletjes die de intrede van de Sint aankondigden: een mijter, de schimmel, de pepernoten, de ring met de robijn, de landkaart van Spanje, … Wat waren we enthousiast om aan het grote werk te beginnen: stoombootjes maken, een grote stoomboot in elkaar knutselen, verlanglijstjes knippen en kleven, … In het poppenhuis en in de kleine popjeshoek kropen we in de rol van Sint en Piet, in de zandtafel bakten we letterkoekjes en in de vrije knutselhoek maakten we vlaggetjes. De postbode kwam ook op bezoek met een brief van Sinterklaas. Daarin kondigde de Sint aan dat hij weldra alle lieve kindjes op onze school zou bezoeken. We leerden snel een liedje aan en musiceerden met de stokjes en de kartonnen bordjes ‘Het paardenwalsje’. Iedereen weet dat de meeste Pieten heel erg lenig zijn. Wij deden enthousiast mee met hun oefeningen. De ‘Pieten Sinterklaas Move’ mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Wie nog meer wou trainen kon terecht bij ‘het blote voetenpad’. En natuurlijk leerden we  Sinterklaas ook kennen als Sint – Nicolaas, de gulle gever van munten in de legende van de drie arme meisjes.

Feest in de klas want Jane was 5 jaar. Voor haar verjaardag maakte zij een sprookjeskroon. Jane koos ervoor om haar verjaardag te vieren in de kleine kring. Na het uitblazen van de kaarsjes mocht ze een ballon opblazen. Jane vertelde ook over wat zij zo graag speelt: ze speelt het liefst met haar muisje in het doosje en haar muziekdoosje waar ze zelf aan kan draaien. Jane koos ervoor om naar het verhaaltje van Bambi te luisteren. Tot slot trakteerde ze iedereen op iets lekkers. Wat een leuk feestje! Proficiat Jane!

Vandaag mochten we Sint en Piet verwelkomen op onze school. Spannend! En toen Sinterklaas ons vroeg of wij voor hem een liedje konden zingen, aarzelden we geen moment. 'Dag Sint, dag Piet, gegroet, hallo. Hé zie je mij want ik groet je zo...'. Meer dan 30 stemmetjes klonken vrolijk samen door de zaal en Sint en Piet vonden ons liedje heel erg mooi. Ze verwenden ons met een klaaskoek en een mandarijntje. Dat was genieten toen we terug in de klas kwamen. En nu kijken we verlangend uit naar de verjaardag van de Sint op 6 december. 

Sint

Feest in de klas want Tycho was 5 jaar. Voor zijn verjaardag maakte hij een koningskroon. Tycho koos ervoor om zijn verjaardag te vieren in de grote kring. Na het uitblazen van de kaarsjes mocht hij een ballon opblazen. Tycho vertelde ook over wat hij zo graag speelt: boefje en agentje met grote zus Tilly. De keuze voor ‘zijn momentje’ was heel snel gemaakt want Tycho wou dolgraag het sprookje van ‘De kleine zeemeermin’ nog eens horen. Tot slot trakteerde hij iedereen op iets lekkers. Wat een leuk feestje! Proficiat Tycho!

Samen gingen we op reis naar verschillende eilanden: denkeiland, taaleiland, muziekeiland, beeldeiland, sameneiland, fijneiland, wereldeiland, beweegeiland, wil- en durfeiland. 
Deze stonden centraal tijdens de activiteiten en in de hoekjes. 

Dit kwam onder andere aan bod op de verschillende eilanden: 
denkeiland - smartgames 
taaleiland - woordjes zoeken bij de juiste prenten, verteldobbelstenen 
muziekeiland - luisteren naar verschillende genres muziek, zelf liedjes spelen op het keyboard 
beeldeiland - je bent een 'kei' in , mannetje met een hoedje van papier ontwerpen 
sameneiland - sjoelbak (volksspel)  
fijneiland - bloemen ontwerpen, mozaïk kunstwerken 
wereldeiland - reis rond de wereld met duplo 
beweegeiland - zelf een parcours maken, twister spel 
wil- en durfeiland - STEMopdracht: brug bouwen, knikkerbaan ontwerpen 

We ontdekten waarin we zelf een 'kei' zijn en waar we nog wat meer op willen oefenen. We mochten onze eigen kei versieren zoals we die zelf mooi vonden. We hielden kindcontacten waarbij de kinderen zelf mochten vertellen hoe ze het ervaren in de klas: waar spelen ze (niet)graag, met wie spelen ze graag, wat maakt hen blij/boos, waarover willen ze graag nog leren, ... Ook werden de KOALA testjes afgenomen deze week, flink gewerkt! 

Op het einde van het thema mochten we zelf aangeven bij welke eilanden onze talenten liggen en waar we het meest in gegroeid zijn.