Oudste kleuters b (OKb)

Het schooljaar zit er bijna op en voor de kinderen van de 3e kleuterklas breken er spannende tijden aan. Na de zomervakantie maken zij de grote overstap naar de lagere school. Om hen alvast een voorsmaakje te geven van wat het 1e leerjaar te bieden heeft, organiseerden meester Frederiek en meester Filip 'een probeerlesje'.  De kleuters leerden het woordje 'ik' lezen en schrijven. Op het einde van de les was iedereen dolenthousiast. Het 1e leerjaar wordt heel erg leuk! 

1e leerjaar

Feest in de klas want Nora werd 6 jaar. Ze koos ervoor om haar verjaardag te vieren in de grote kring. Voor haar verjaardag maakte Nora een taartjeskroon. Na het uitblazen van de kaarsjes mocht Nora een ballon uitkiezen en zelf opblazen en daarna gooien en vangen met 6 kindjes. Nora kon de ballon al super groot opblazen! Ze vertelde glunderend over haar lievelingsspeelgoed: haar lievelingsknuffel, een unicorn masker van op haar feestje en haar eigen dinoboek (Mila en Nora bij de dino's). Als verrassingsactiviteit koos Nora graag voor het verhaaltje van de Wolf en de zeven Geitjes. We kregen ook nog een lekker traktaatje waar we van smulden in de klas. Nora maakte er echt een leuk feestje van! Proficiat!

Op vraag van heel wat kinderen werkten we het thema dino's uit. Vele miljoenen jaren geleden, regeerden de dinosaurussen over de wereld. De vleeseters waren heel vraatzuchtig en hadden vlijmscherpe tanden. De planteneters waren de grootste schepsels die ooit op aarde rond liepen. We leerden veel verschillende soorten dino’s kennen en ontdekten hoe ze er uit zagen, hoe ze leefden, wat ze aten en waarom ze zo geheimzinnig van de aarde verdwenen. We deden onderzoek naar fossielen, botten en skeletten en leerden het werk van de paleontoloog kennen. We speelden met dino’s in de zandtafel, in de bouwhoek en in het museum.

We zijn al een heel eind in het 3e trimester en onze interesse voor cijfers en letters groeit met de dag. Tijd dus om er eens heel actief en intens mee bezig te zijn in een leuk en rustig thema.

We speelden allerlei letter- en cijferspelletjes met de dobbelsteen, puzzelden met de letterpuzzels, deden aan contractwerk met allerlei tel- en schrijfopdrachtjes, luisterden naar de verhalen van het letter- en cijferwinkeltje, hoorden vertellen over ‘magische cijfers’, schilderden de eerste letter van onze naam, toverden met de verfstiften witte letters om tot echte kleine kunstwerkjes, legden letters na op de lichtbordjes, perforeerden letters in papier, maakten onze naam met de letters uit de letterbakken, speelden met lettervormen in de zandbak, …

We volgden al een tijdje de avonturen van juf Bauke op buitenlandse stage in Denemarken. Net voor haar terugkeer naar België kregen we nog een brief en een doos mooie schelpen. De Deense kindjes hadden die verzameld op het strand. We kregen ook nog een video waarin ze met z’n allen het liedje ‘Broeder Jacob’ zongen in het Nederlands. Leuk was dat.

Net na haar terugkeer uit Denemarken kwam juf Bauke een weekje op stage in onze klas. Bedoeling was om haar Deense avonturen te verwerken in korte buitenactiviteitjes voor onze kleuters. We leerden over de groei van de wortel en de zonnebloem, zaaiden zaadjes in een bakje, bouwden ons eigen insectenhotel en speelden het spel ‘Opgelet voor de kikkers’. We vonden het heel erg leuk om zo vaak buiten te zijn en om te leren over en in de natuur. Dank je wel, juf Bauke. Veel succes op je volgende stage in Spanje!

Feest in de klas want Fons werd 6 jaar. Hij koos ervoor om zijn verjaardag te vieren in de kleine kring. Voor zijn verjaardag maakte Fons een sprookjeskroon. Na het uitblazen van de kaarsjes mocht hij een ballon uitkiezen en zelf opblazen en daarna gooien en vangen met 6 kindjes. Fons kon de ballon al super groot opblazen! Fons vertelde glunderend over zijn lievelingsspeelgoed: zijn super grote pokémon kaarten, een speelgoed slang en een kluisje dat hij zelf in elkaar stak. Als verrassingsactiviteit koos Fons graag voor de buitenspelletjes. We kregen ook nog een lekker traktaatje waar we van smulden in de klas. Fons maakte er echt een leuk feestje van! Proficiat!

Feest in de klas want Julia werd 6 jaar. Ze koos ervoor om haar verjaardag te vieren in de kleine kring. Voor haar verjaardag maakte Julia een letterkroon. Na het uitblazen van de kaarsjes mocht ze een ballon uitkiezen en zelf opblazen en daarna gooien en vangen met 6 kindjes. Julia vertelde glunderend over haar lievelingsspeelgoed: haar koffertje van Polly Pocket, de wagen van Marshal en haar pop it. Als verrassingsactiviteit koos Julia vol overtuiging voor het verhaal van Bambi. We kregen ook nog een lekker traktaatje waar we van smulden op het Chiroveld. Julia maakte er echt een leuk feestje van! Proficiat!