Jongste kleuters c (JKc)

Het ruimteschip van Spatjes mama en papa was geland achter de school op het plein. Mama en papa waren oranje bollen gaan zoeken en hadden Spatje opgedragen niet ver weg te lopen. Maar Spatje had een heel groot huis gezien en was nieuwsgierig. Toen zijn mama en papa alleen vertrokken want ze moesten voor het licht werd terug op de maan zijn. Ze vonden de weg door naar de sterren te kijken. En Spatje bleef verdrietig en alleen en bang achter...

Hoe een oud verhaal een superthema werd...

Wat heb ik toch slimme kleuters ! Ze brachten heel wat goede ideeën aan om Spatje terug op de maan te krijgen : heel hard roepen, een megafoon, een trampoline, een wip, gooien, een ruimteschip bouwen, een antenne... Alles werd uitgeprobeerd en uiteindelijk lukte het met de antenne. Spatje kon klikken en biepen om zijn mama en papa te roepen. Ze spraken af dat ze hem zouden komen halen. En dat deden ze ook want we vonden de volgende dag Spatje niet meer terug waar we hem achterlieten in ons bosje.

Wat is herfst en hoe zie je dat in de natuur ?

Egel heeft hulp nodig om een nest te maken. Maar hoe beginnen we daaraan ?

Wat zijn die 'stekkebollen' die in ons bosje liggen ? Zijn dat vriendjes van Egel ?

Egel wil een wedstrijdje. Wie kan heel snel 2 kastanjes vinden, de dunste en dikste boom, de kortste en de langste tak ?

 

herfst

De boompjes in onze schooltuin dragen veel lekker fruit : appels, peren en pruimen. Maar waar komen bananen vandaan ? En meloen ? Groeit die ook in onze schooltuin ? Vinden we kiwi aan onze boompjes ? Wat moeten we dan doen om die soorten te kunnen proeven ? Naar de supermarkt ! 

We zagen heel veel fruit in de supermarkt en we moesten centjes geven om ze mee te mogen nemen.

Mmmm... lekker ! Of misschien toch een beetje zuur ?

fruit

 

Ons eerste thema in de Rikki-klas : Feest !

We leerden elkaar en Rikki uitgebreid kennen.

Wortels tellen, proeven, verdelen, sorteren... Wat gaat er in mijn schooltas ? Waar hoort welk speelgoed thuis ?

Waarom gaan sommige ballonnen omhoog en sommige omlaag ? Grote ballonnen en kleine ballonnen sorteren, ballonnen rangschikken van klein naar groot...

Chocoladetaart maken en proeven, kaarsjes blazen

Ballontennis, experimenteren met ballonnen

genieten van het mooie weer