Volgend jaar naar onze school?

🐡 Monstervissen van klei

Welke soort vissen hebben de meeste mensen thuis? Juist ja: een goudvis. Gisteren hadden we het niet over lieve goudvissen, er zijn immers ook heel wat griezelige dieren die leven in het water. We fantaseerden: Hoe zouden die er dan uitzien? Scherpe tanden, stekels, slijmerige huid, één of meerdere ogen,...?

We beschouwden kunst: Willem Piso graveerde een enorme vis op het strand met stekels aan de vinnen en kieuwen. Ook bij 'Vissen' van Jan Ketelaar merkten we enge zaken op: holle ogen, opengesperde bekken, je ziet de 'graten' van de vissen,... In het filmpje van Nemo bestudeerden we waarom enkele monstervissen er zo griezelig en angstaanjagend uitzagen. 

Voor we een eigen monstervis in klei maakten, was het belangrijk om te weten uit welke delen een vis bestaat en waar we op moeten letten. We kozen een vorm: een grote, logge vis of eerder een kleine, fijne? Ook de staartvin mochten we maken: een hoekige, ronde, logge, zware, dikke, dunne of lichte staartvin? We boetseren de vinnen niet door ze er extra bij te hangen. We boetseren ze uit de romp, anders bestaat de kans dat ze afbreken. Als je een echte monstervis wil, maak je een opengesperde bek waarin je de tanden kan plaatsen. Uit de bek kunnen tanden gehaald worden met hulp van een tandenstoker. Schubben bieden de vis bescherming. Ze liggen als dakpannen op elkaar. Niet elke vis heeft dezelfde soort schubben. Welke soort schubben heeft jouw vis? Met kleine cellen, vierkant, hoekig, rond,... Misschien heeft hij wel overal stekels, zoals die giftige kogelvis van op het bord?

Kwam onze monstervis griezelig over? Hoe komt dit? (door zijn scherpe tanden, zijn 'lege' blik, zijn grillige uitstulpingen, vreemde vinnen,...). Zagen we veel verschillende vormen tussen alle vissen? Waren de schubben bij iedereen gelijk of zijn er veel verschillen? En tenslotte: door welke vis zou jij niet graag gebeten worden...?