Volgend jaar naar onze school?

Thema 'Dromen van het bos' - week 1 en week 2

We startten ons herfstthema met het prentenboek ‘Dromen van het bos’. Daarin maakten we kennis met heel wat bosdieren en ontdekten we hun slaaproutine. Met ‘Bos zoekt een verhaal’ spraken we onze verbeelding aan en fantaseerden we over een bijzondere ervaring in het bos. Heel wat kinderen konden al vertellen bij hun tekening. Komende week komen de overige kleuters aan de beurt. 
In de hoekjes was het bosthema overal aanwezig: 
-    we maakten lijn- en herfstpuzzels op de ICT – pagina van onze klas of in de puzzelhoek 
-    aan de knutseltafel knipten we herfstblaadjes voor onze herfstspiralen, schilderden we vliegenzwammen voor een herfstpotje, knutselden we een egel aan de hand van een instructiefilmpje en gaven we onze eikelnootjes een mooi kleurtje met nagellak
-    we speelden fantasiespel met het boomhuis, de bosdieren, de paddenstoel en de speelfiguren  
-    met Hamertje Tik maakten we leuke composities met bos- en kabouterfiguren
-    onder de paddenstoel gingen we aan de slag met zoekplaten en zoekboeken; dat kon ook digitaal op de IPad 
-    met onze verzamelde herfstmaterialen maakten we voederplankjes klaar voor de bosdieren; juist tellen was daarbij belangrijk 
We grepen op veel momenten de kans om naar buiten te gaan en zochten bolsters en herfstblaadjes in het schoolbosje. Naar aanleiding van het Bijbelverhaal ‘De goede herder’ speelden we het tikspel ‘Herder laat je schaapjes gaan’. Gelukkig hadden we goede verlossers die snel genoeg waren om getikte schaapjes te bevrijden. 
We deden ook aan voorbereidend schrijven, tellen en lezen. 
De stippen op de vliegenzwammen inspireerden ons om stippenmuziek te maken. In de muziek speelden we met de tegenstelling ‘hard – zacht’. 
We leerden de letter ‘Bb’ van ‘bos en bomen’ beter kennen en met een spelbord oefenden we het splitsen van herfstwoorden in woordstukjes. 
De kabouters raakten in de problemen toen hun zak met herfstmaterialen scheurde. Wij hielpen hen een handje om alle materiaal opnieuw te sorteren en te ordenen. 
We gingen ook naar de turnzaal om drama – spel te spelen. We experimenteerden met de spelvorm ‘tableau vivant’ ofwel ‘levend schilderij’. We vonden alle levende schilderijen mooi maar die van Sneeuwwitje met de zeven verdrietige dwergen maakte misschien wel de meeste indruk. 
We sloten de tweede week af met een momentje van meditatie onder de boom. Op naar volgende week voor nog meer verhalen uit het bos. 

dromen van het bos