Jongste kleuters b (JKb) - Oudste kleuters a (OKa)

 

Onze kerstboom is helemaal kaal. Waar is de versiering naar toe ? Wat zit er in de doos onder de kerstboom ? Elke dag zit er iets anders in de doos en zo kunnen we onze kerstboom versieren. Lange en korte slingers die we van kort naar lang kunnen leggen. Grote en kleine kerstballen die we van groot naar klein kunnen leggen. Sterren, lichtjes, een doos in een doos om torens te maken...

Wie past er in de doos ? Hoeveel kindjes passen in de doos ? Kunnen ze allemaal neerliggen ? Vinden we iemand die kan neerliggen in de kleine doos ?

 

 

Voor de STEM - activiteit trekken de oudste kleuters regelmatig naar Li La Land waar ze belanden in een fantasievol avontuur. Op uitnodiging van de bewoners leren de kinderen probleemoplossend denken en gaan ze zelf iets ontwerpen of onderzoeken.

Activiteit 4: Slang is kunstenares en schildert de mooiste kunstwerken. Ze schildert van alles, als het maar met veel kleur is. Vandaag voelt Slang het weer kriebelen. Ze wil een prachtig schilderij van het kleurenmonster maken. Maar … uh … waar is de verf? De verf is weg. Oh ja, Slang weet het weer. Ze heeft haar verf uitgeleend aan Schaap maar kreeg die nog altijd niet terug. Wanneer Slang navraag doet bij Schaap blijkt dat alle verf op is. Wat nu? Zou Slang zelf verf kunnen maken? In deze activiteit ervaren de kinderen dat ze zelf verf kunnen maken door te experimenteren met een combinatie van pigment, verdunner en bindmiddel.  Wij gebruikten daarvoor krijt, water en bloem. Het maken, testen en verbeteren van verf is een scheikundig experiment.

Voor de STEM - activiteit trekken de kleuters regelmatig naar Li La Land waar ze belanden in een fantasievol avontuur. Op uitnodiging van de bewoners leren de kinderen probleemoplossend denken en gaan ze zelf iets ontwerpen of onderzoeken.

Activiteit 3: Ai, Lammetje wou gaan kijken naar de intocht van de Sint maar is per ongeluk van de kade in het water gevallen. Lange Beer kon Lammetje nog net op tijd bij zich in de boot hijsen. Lammetje wil heel graag een eigen boot zoals Sinterklaas en Lange Beer er één hebben. Kunnen de kleuters een boot voor Lammetje bouwen die zo sterk en stevig is dat hij er van zijn mama mee mag gaan varen? De kleuters onderzoeken welke materialen ze kunnen gebruiken om een boot te bouwen (drijven/zinken). Vervolgens bouwen ze een boot die ze gaan testen in de waterbak. Zo ontdekken ze vrij snel of de boot goed blijft drijven zodat Lammetje veilig kan varen.