Oudste kleuters c (OKc)

In dit thema maakten we kennis met een heel bijzondere dame: Tante Netje. Tante Netje houdt van een proper klasje en een proper huis. Ook een propere en gezonde planeet vindt Tante Netje heel erg belangrijk. En omdat we deze aardige dame graag wilden helpen, deden we met alle plezier mee met alle activiteiten. Proper water is heel belangrijk voor het leven op onze planeet. We leerden waar het water vandaan komt en waarvoor we water nodig hebben. We deden onderzoek naar het smaakverschil tussen bronwater, bruisend water, kraantjeswater en mineraalwater. We keken naar foto’s uit het Zuiden waar mensen zelf hun water halen bij de bron. We beleefden deze situatie door een waterspeurtocht te houden op de speelplaats en ervaarden al snel, dat water halen niet zo gemakkelijk is. Want ook al deden we heel hard ons best, we verloren net iets meer dan de helft van de hoeveelheid water uit de bronnen. We hielpen tante Netje ook bij het ontcijferen van een code om een bloem te kleuren en deden onderzoek naar ‘drijven en zinken’. We dansten als een douchedruppel, maakten ‘afvalmuziek’ met de vuilnismannen, deden stilte – ervaringen op en tekenden erover, speelden een spelletje ‘bloementikkertje’ en leerden de letter ‘n’ van natuur kennen. En omdat recycleren goed is voor het milieu, maakten we een leuk figuurtje van een lege shampoofles.

Relaas van een te gekke dag: 8.45u Allemaal ‘veel te mooi’ om de dag niet te beginnen met een defileetje op de catwalk. Wat een stralende kleuters in hun mooie pakjes! En iedereen zo beeldig om te zien. 9.30u We placeren een dansje op de muziek van Lionel Richie - Dancing On The Ceiling, en dansen net niet tot ‘the ceiling’. 10.40u ‘Schoon’ volk op de speelplaats en daar vertrekt de stoet… 13.15u Klas- en duogesprek 'Wil je iets vertellen?' 15.30u Oliebollen …. Mmmm, lekker!15.50u Einde van de dag met een kringspelletje en enkele carnaval attributen. Wat een leuke, gekke, mooie dag!

Samen met bakkerszoon Amon, prinses Amara en Mjaw, een Egyptische kat van meer dan 3000 jaar oud, beleefden we een heel mooi avontuur in Egypte. We leerden over de rivier de Nijl, de piramiden, de farao’s, de grafkamers, de dodenmaskers, de mummies, de schrijvers en de hiërogliefen, de tempels, de goden en de priesters, … We maakten verschillende knutselwerkjes voor het schoolfeest zoals halskettingen, konings- en koninginnenkronen, kattenmaskers, amuletten met scarabeeën, zandflesjes, sarcofaagjes met mummies en cartouches. Wie wou kon deelnemen aan de groepswerken: onderzoek mummificeren, onderzoek papyrus maken, schilderen grote posters voor het schoolfeest en piramides bouwen. We schreven onze naam in het Nederlands en in het oud Egyptische schrift met hiërogliefen. De officiële taal van Egypte is Arabisch en daarom kwamen de ouders van Jad en Talia ons een demonstratie ‘Arabisch schrijven’ geven. Wat een mooie sierlijke letters in onze naam! We kregen van Talia en haar mama ook wat les in het heupdansen en beleefden heel veel plezier aan het samen dansen van de mummiedans -https://youtu.be/QrgmUFToFwo . We dansten hem bijna dagelijks.

Nova werd 6 jaar en mocht plaats nemen op de verjaardagstoel. Op onze verjaardagpagina koos ze voor het liedje 'Cats Happy Birthday Dance' - https://youtu.be/LWM1vyDrwjk . Daarna ging de verjaardagdoos open en de kaarsjes en het vuurwerkstokje mochten branden. De verjaardagcommissie, bestaande uit twee vriendjes van de klas, zorgde voor een verrassing. Speciaal voor Nova deden ze enkele acrobatische kunstjes op de bank en dansten ze enthousiast op een liedje van Camille ‘Diamant’. Ze zorgden ook nog voor een verjaardagkaartje. Tot slot trakteerde Nova iedereen op snoepjes. Wat een leuk feestje. Proficiat Nova!

Jad werd 6 jaar en mocht plaats nemen op de verjaardagstoel. Op onze verjaardagpagina koos hij voor het liedje ‘Masha and the Bear - 🎉 Happy Birthday! ’ - https://youtu.be/WWGHiiUeE4Q.  Daarna ging de verjaardagdoos open en de kaarsjes en het vuurwerkstokje mochten branden. De verjaardagcommissie, bestaande uit twee vriendjes van de klas, zorgde voor een verrassing. Speciaal voor Jad deden ze een moeilijke radslag en dansten ze daarna nog op een liedje van Camille 'Geen Tranen Meer Over'. Ze zorgden ook nog voor een verjaardagkaartje. Tot slot trakteerde Jad iedereen op zure snoepjes. Wat een leuk feestje. Proficiat Jad!

Mathis werd 6 jaar en mocht plaats nemen op de verjaardagstoel. Op onze verjaardagpagina koos hij voor het liedje ‘Happy Birthday To You - Best Happy Birthday Songs’ - https://youtu.be/pHs4riipoS8. Daarna ging de verjaardagdoos open en de kaarsjes en het vuurwerkstokje mochten branden. De verjaardagcommissie, bestaande uit twee vriendjes van de klas, zorgde voor een verrassing. Speciaal voor Mathis deden ze speciale evenwichtsoefeningen op de bank. Ze zorgden ook nog voor een verjaardagkaartje. Tijdens het ‘spotlightmoment’ stelde de jarige enkele typerende voorwerpen voor. Zo leerden we Mathis nog een klein beetje beter kennen. Tot slot trakteerde Mathis iedereen op zoute chipjes. Wat een leuk feestje. Proficiat Mathis!