Oudste kleuters c (OKc)

We maakten kennis met Thijs, een hondje die helemaal geen groenten en fruit lust. Zijn ouders proberen vanalles om hem groenten en fruit te laten eten, ze verstoppen het soms zelfs tussen zijn ijs! Voor opa zijn verjaardag wil Thijs wel eens proeven van broccoli en eigenlijk vindt Thijs het wel lekker!

Wij proefden van granaatappel, radijzen, gele paprika en mango. We deden een waarneming van groenten en fruit en sorteerden het volgens kleur, vorm, groenten en fruit,... We knutselden een fruitmandje: we stempelden met een aardappel mooie vormen en we boetseerden fruit met klei. We maakten fruitmannetjes en konden gaan winkelen in de groente- en fruitwinkel. We leerden waarom groenten en fruit zo gezond zijn en maakten zelf een gezond fruitijsje vol vitaminen en zonder suiker!

Deze ochtend kwamen de kinderen een half uurtje vroeger naar school om gezond te ontbijten. Er was keuze uit groenten, fruit, bruin brood, kaas en hesp, yoghurt, eitjes en zoveel meer. Wat heeft dat gesmaakt! Dank je wel aan alle helpende handen. 

j

In het minithema ‘afval’ luisterden we naar het verhaal van ‘Het gat in de haag’. De groentjes ruimden het afval in de tuin op. Ook wij gingen op afvaltocht rond onze school en ruimden alle afval op. We leerden ook afval sorteren en ontdekten waar al dat afval naartoe gaat.  Met flessen maakten we een seriatie van klein naar groot en van groot naar klein tot 6 flessen.

Droom jij ook van een huisdier? Floortje wil zo graag een hondje en op een dag kwam Mokka langs! In de klas waren er ook een heleboel kinderen die net als Floortje dromen over een lief huisdiertje. 

In dit beestige thema leerden we heel wat bij over verschillende huisdieren! We sorteerden dieren volgens verschillende kenmerken, we leerden wat een dierenasiel is, we knutselden een huisdier naar keuze (poes, vis, konijn of schildpad), we deden telpelletjes met huisdieren, oefenden onze schrijfmotoriek, speelden een gezelschapsspel met huisdieren, luisterden naar dierengeluiden, schilderden een artistieke kat en zoveel meer.

In de hoekjes konden we spelen met knuffeldieren, kleine dierenpopjes en speelgoeddiertjes verzorgen. De kinderen konden met playmais een hondje of een poes knutselen; ze mochten een hondensticker kiezen en daarbij een mooie tekeing maken, …

Er kwam ook een papegaai op bezoek, dat was leuk! (zie vorig blogbericht)

Speel je mee in Li La Land?

Kinderen hebben van nature een onderzoekende houding. Ze willen de wereld om zich heen verkennen en leren begrijpen. Om aan die behoefte te voldoen en om te kunnen werken aan enkele belangrijke vernieuwende competenties richten we als school uitdagende STE(A)M activiteiten in voor de oudste kleuters.

STE(A)M staat voor Science (wetenschap), Technology (technologie/ techniek), Engineering (ontwerpen en optimalisatie),  Art (kunst) en Mathematics (wiskunde).

Daarvoor trekken we regelmatig naar Li La Land waar de kinderen belanden in een fantasievol avontuur. Op uitnodiging van de bewoners van Li La land leren de kinderen probleemoplossend denken en gaan ze aan de slag om zelf iets te ontwerpen of te onderzoeken.