Oudste kleuters c (OKc)

Met team 2 werkten we een project rond de wereld uit. Iedere klas werkte rond een bepaald land en we brachten alles samen op een mooie tentoonstelling. Wij hebben onze werkjes van Australië tentoongesteld. De kinderen hadden onder andere de Australische vlag geknutseld, we stempelden een koala of kangoeroe volgens aboriginal dot painting, de kinderen maakten The Great Barrier Reef na door mooie, kleurrijke vissen en koraal te knutselen. Enkele kinderen knutselden ook een koala. We konden ook een filmpje bekijken waarbij iemand de didgeridoo bespeelde. De andere klassen werkten volgende landen uit: Italië, Griekenland, Japan, Nepal, Duitsland en Peru. De kinderen vonden het heel leuk om meer te weten te komen over de andere landen en de knutselwerkjes van andere kinderen te zien. Maar ze vonden het ook leuk om de eigen werkjes eens te bekijken. 

We gingen op wereldreis en maakten kennis met verschillende landen. Eerst leerden we de wereldbol en de wereldkaart kennen, we maakten kennis met verschillende vlaggen en deden een vlaggenquiz, we maakten kennis met verschillende talen en probeerden woordjes in verschillende talen te raden. 

Doorheen het thema kregen we verschillende postkaartjes toegestuurd: Uit Italië, China, Egypte, Australië en Peru. We leerden wat meer over de cultuur en natuur van deze landen en gingen aan de slag in ons reisdagboek. We knutselden een pizza, maakte een kindje met chinese kledij, we versierden een sarcofaag, we stempelden een koala of een kangoeroe volgens de aboroginal dot painting en maakten zelf een tekening van de Nazca lijnen. 

 

'Joepie!!!' juichten de kinderen luid na het voorstellen van de gekke carnavalsweek. Iedereen had er veel zin in en dat was ook te merken! Iedere dag opnieuw hadden de kinderen zich mooi uitgedost voor de nieuwe uitdaging.

Op maandag hadden de kinderen gekke kousen aan: 2 verschillende kousen, kousen in felle kleuren, grappige kousen, ...

Op dinsdag vormden we samen een regenboog met onze kledij in één bepaalde kleur. 

Op woensdag hadden we een leuk hoofddeksel aan of maakten de kinderen iets geks met hun haren. 

Op donderdag mocht iedereen zich verkleden: van prinsessen tot superhelden, dieren tot voetballers, ... Iedereen zag er top uit! We gingen dansen op muziek en deden de polonaise in de klas, wat een feest! We mochten ook smullen van lekkere oliebollen, dat heeft gesmaakt!

We startten het thema met het verhaal 'Jan politieman'. Jan gaat op missie en heeft verschillende opdrachten die hij moet doen: een achtervolging, een huiszoeking, een ondervraging, ... We maken verder kennis met de verschillende taken van een politieagent. We gingen net als de speurhond verschillende geuren herkennen, wie ruikt het verschil tussen koffie, citroen, wasmiddel, lucht, kruiden en parfum? We leerden de uitrusting van een politieagent kennen: badge, kogelvrije vest, wapengordel, wapenstok, peperspray, kepie, politieradio, handboeien, ... We maakten ook kennis met allerlei beroepen en dachten na waarom een beroep zo belangrijk is. In de hoekjes konden de kinderen spelen met boeven en agenten, politiewagens en helikopter, we konden in Lego een gevangenis en politiekantoor bouwen, er waren puzzels van de politie en andere hulpdiensten,... Daarnaast maakten we een opdracht met diamanten, we deden oefeningen rond getalherkenning, we oefenden de auditieve synthese op klankniveau (P-E-T =pet, M-A-N= man, ...) en zochten woorden die beginnen met de P van politie. We knutselden een politieagent met verkeerslicht, zebrapad en auto's uit klei. 

In dit thema deden we voor de allereerste keer contractwerk. De kinderen kregen in het begin van de week 4 moet-opdrachten die tegen het einde van de week klaar moesten zijn. De kinderen kunnen zelf plannen welke opdracht ze op welke dag maakten. Voor het eerste contractwerk was iedereen op tijd klaar, goed gedaan!!