Oudste kleuters b (OKb)

ruimte

Wat was dat leuk in de ruimte...

We leerden over een raket en het ruimteship. We konden raketten bouwen met bouwblokken en blikjes. We speelden een zoekspel met de sterren.

Wat was het lastig om onze ruimtehelm te maken: onze ballon werd beplakt met heel veel lijm en papier maar owee, al die laagjes op elkaar...

Onze eerste jarige werd ook gevierd in de klas: Saar werd 5 jaar. Bravo!!!

Voor de STEM - activiteit trekken de kleuters regelmatig naar Li La Land waar ze belanden in een fantasievol avontuur. Op uitnodiging van de bewoners leren de kinderen probleemoplossend denken en gaan ze zelf iets ontwerpen of onderzoeken.

Activiteit 4: Het is bijna Kerstmis. Kleine Beer, Grote Beer en Lange Beer zitten samen rond de kerstboom en maken muziek. Dat doen ze vaak want het muzikale berentrio is dol op samen zingen en musiceren. Grote Beer en Lange Beer zingen kerstliedjes en Kleine Beer rinkelt met de belletjes. Maar plots rinkelen de belletjes niet meer. Kleine Beer trekt gekke bekken in een grote kerstbal en lacht.  Al zijn aandacht gaat uit naar de kerstbal en hij denkt niet meer aan meespelen. Wat ziet Kleine Beer toch in die kerstbal?

We beleefden heel wat in onze jungleklas.

we deden een onderzoekje hoe het komt dat het daar heel warm en vochtig is. We leerden de dieren kennen die daar leven. We leerden over schutkleuren en camouflage.

We maakten een regenbuis met gips en ecoline en ohwee onze handen waren vuil...

Tijdens het vrij spelen konden we hutten bouwen, dieren knutselen, dieren onderzoeken, spelen met de ark van Noah, memory met dierenvachten,....

https://lh3.googleusercontent.com/pw/ACtC-3d8cc-nW2zIENNX14pRCGuYrzPrGRslAwQhxNaVC6DIGnODj5ljOil8_67Qbm1naqURVCTMnSWqFwJkXQk5EuTfu9lxsh8npo2FeF9N7-gNlpMZF9OVOMyggFcMKrHnZUSV4RnsEymfPKgkARY6TWarbg=w974-h730-no?authuser=0

Op tocht in het sprookjesbos! 

We startten met het sprookje Hans & Grietje. We deden allerlei leerrijke spelletjes met de snoepjes van het snoephuisje waar Hans & Grietje terecht in kwamen. De kleuters telden broodkruimeltjes die Hans had gestrooid om de weg niet te verliezen en we rijmden er op los met 'knibbel knabbel knuisje, wie knabbelt er aan mijn huisje'. Samen zochten we ook onze weg in het bos door een plattegrond te volgen. We sorteerden en rangschikten takken van groot naar klein, dik naar dun, ... 

Even verder in het bos kwamen we roodkapje tegen. We luisterden naar het verhaaltje en gingen daarna actief aan de slag met de koekjes. We mochten tellen, sorteren, kneden, ... Ook speelden we het spelletje ik ga naar grootmoeder en neem mee, het lukte ons om het volledige toertje te onthouden! We hielpen de wolf met het hakken en plakken van woordjes. 

Voor de STEM - activiteit trekken de kleuters regelmatig naar Li La Land waar ze belanden in een fantasievol avontuur. Op uitnodiging van de bewoners leren de kinderen probleemoplossend denken en gaan ze zelf iets ontwerpen of onderzoeken.

Activiteit 2: Bruggenbouwers - Vogel heeft groot nieuws. Er loopt een onbekend meisje rond in Li La Land. Ze draagt een rood manteltje met een rood kapje. Ze heeft een mandje bij en plukt bloemen in de weide van Lammetje. Wie is dat meisje en wat brengt haar naar Li La Land? Uil zoekt het uit. Het meisje is Roodkapje en ze is op weg naar het huisje van haar oma. Maar de brug die naar oma’s huisje leidt, is vernield door de zware storm. Roodkapje kan de brug niet meer over en nu loopt ze een beetje verloren rond in Li La Land. Kunnen de kleuters Roodkapje helpen door een nieuwe brug te bouwen zodat ze veilig aan de overkant geraakt en haar weg kan vervolgen? De kleuters ontwerpen en bouwen een stevige overbrugging en doen ervaringen op met sterkte, stevigheid en stabiliteit.

De voorbije weken leerden we samen met JKA, JKB en OKA over 'gezonde voeding', naar aanleiding van het gezond ontbijt. 

In klas kregen we bezoek van de vitaminis! Ze wouden graag even bij ons komen logeren en ons intussen weetjes bijleren over zichzelf. 

Om aan de slag te gaan met al deze voeding maakten we van ons huisje ons eigen klasrestaurant. We kozen samen voor de naam 'Bali penni'. Met de iPad ontworpen we onze eigen menukaarten. 
In het restaurant konden de gasten dan aan de hand van de menukaarten bestellen bij de ober. De ober gaf de bestellingen door aan de kok, die alles maakte. 

In de klasdoorbrekende activiteiten mochten we in verschillende groepjes activiteitjes volgen. 
Bij juf Carine mochten we fruit waarnemen en proeven, bij juf Petra groenten waarnemen en proeven en bij juf Cassandra appelmoessmoothie maken. 

In onze eigen klas gingen we aan de slag met de voedingsdriehoek! We leerden voeding indelen volgens groepjes en deze ook benoemen : groeten / fruit, gezond / ongezond, ... Al de voeding werd verdeeld op de driehoek. We konden zo zien wat we af en toe mochten eten en waar we heel veel van mochten eten/drinken. 

Uiteraard werd er ook gebakken in dit thema. De kinderen hadden carte blanche en kozen voor regenboog cakepops. Smullen!!!