Oudste kleuters b (OKb)

We startten het thema met het verhaal ‘Jan Politieman’ waarbij we de verschillende taken van de politie en het logo van de politie ontdekten. We gingen net als de speurhond op speurtocht en moesten verschillende geuren herkennen. We knutselden een cel met boef, we maakten groepjes van 10 met diamanten, we zochten spullen die met de letter P van politie beginnen, …

We maakten ook kennis met andere beroepen, het belang van beroepen naar aanleiding van het verhaal ‘Meneer poot zoekt werk’, we droomden al eens over later, deden een beroepensudoku en maakten een beroepenboekje.

In het politiehoekje konden de kinderen zich verkleden als agent en boef en allerlei situaties naspelen. We konden spelen met allerlei politievoertuigen, de speurhonden, gevangenissen bouwen, met de Lego een stappenplan nabouwen voor het politiekantoor en de gevangenis, volgens een stappenplan zelf een agent tekenen,…

Grote Beer baalt. Hij wil een mooie toren bouwen maar het lukt maar niet. Elke keer is de toren scheef. Dan komt Uil erbij. Volgens Uil hoeft een toren niet per se recht te zijn. Uil heeft in zijn boek gelezen over torens die beroemd zijn, juist omdat ze zo scheef staan. Er zijn zelfs architecten die opzettelijk scheve torens ontwerpen. Willen de kinderen ook architecten en bouwers van scheve torens zijn?  De kinderen maken kennis met een aantal beroemde scheve torens, onderzoeken in duo’s hoe je een stevige scheve toren kunt bouwen en bedenken ook nog een naam voor hun ontwerp. Wat dacht je van klinkende namen zoals 'De papiersimpel', 'De Pipo - toren', 'De Ballontoren', 'De toren van Hoorn', 'De scheve toren van Treijesia', … ? (De namen van de torens zijn terug te vinden op de collages van de duo's)

We luisterden naar het verhaal 'Kom uit die kraan' en deden een waarneming van een torenkraan. Daarna maakten we een kraan uit strookjes papier. We leerden alle werkmannen op de bouwwerf kennen: loodgieter, dakwerker, schilder, elektricien, metselaar, ... We leerden de verschillende stappen voor het bouwen van een huis: het fundament, muren metselen, dak leggen, aanleggen van leidingen, pleisterwerk, ... We deden ook een waarneming van de gereedschapskist en wogen verschillende spullen uit de kist. Wat is er zwaarder of wat weegt het lichtste? In de speelhoekjes konden we heel veel bouwen, met of zonder stappenplan, met veel verschillende blokken, we konden met allerlei werfvoertuigen en kranen spelen en zoveel meer. In dit thema deden we voor de eerste keer contractwerk, we onderzochten wat magnetisch is, we deden een waarneming van wel heel gekke gebouwen, schilderen een bouwvakker en als afsluiter gingen we op uitstap naar de bouwwerf!

In deze activiteit gingen een aantal kinderen in duo's aan de slag met een aanbod van plaatjes over de bouw op de werf. Het was aan hen om er een verhaal bij te verzinnen met een inleiding, een probleem, een oplossing en een einde. Daarna vertelden ze hun verhaal en filmden ze de plaatjes met de camerafunctie van de iPad. Op deze manier werkten de kinderen aan de doelen 'Mediakundige Ontwikkeling'. Achteraf waren alle duo's tevreden over hun resultaat.