Oudste kleuters b (OKb)

Hallo, Het is alweer een tijdje geleden dat we nog eens in Li La Land waren en hopelijk gaat het goed met jullie. Het was de bedoeling om iedereen van de klas uit te nodigen voor deze STEM - activiteit maar helaas stak de coronacrisis daar een stokje voor. Voor kinderen die deze activiteit spijtig genoeg niet konden doen, is dit misschien een leuk ideetje om thuis te proberen tijdens de paasvakantie. En van zodra de school terug kan starten komen we met nieuwe avonturen. Veel succes en heel veel groeten vanuit Li La Land!

Ondertussen is de derde lesvrije week voorbij en de paasvakantie zonnig gestart. Misschien een mooi moment om nog eens terug te blikken op de laatste media - activiteit in de OKb - klas.

In het thema ‘Hallo wereld’ leerden de kleuters dat er overal op de wereld kinderen zijn die heel graag vouwen. Ze vouwen een bootje of een vliegtuig of een molentje ... In Japan is vouwen met papier zelfs een kunst. De kunst van Origami. Een aantal van die vouwwerkjes stonden verzameld op een instructiemuur. Met de instructiemuur konden de kinderen met behulp van een IPad een instructie ophalen. Ze scanden de QR-code en kregen een instructievideo te zien. Daarna konden ze zelfstandig aan de slag gaan. Deze manier van inzetten op ICT werkte goed en leverde heel wat mooie vouwwerkjes op!

Op een dag merkten we dat Vosje niet meer in de klas was. De kinderen zochten rond op school, vroegen aan andere kinderen en leerkrachten of ze Vosje gezien hadden, maar hij was nergens meer te bespeuren! De volgende dag kregen we een kaartje... van Vosje! Hij was op wereldreis vertrokken met het vliegtuig. Van iedere bestemming kregen we een kaartje en enkele foto's toegestuurd van Vosje. We leerden heel wat bij over deze verschillende landen: belangrijke monumenten en gebouwen, typische voeding en kledij, de taal en het geschrift, de natuur en dieren, ... Vosje bezocht onder andere Italië, China en Egypte. Door het Corona virus heeft Vosje zijn reis jammer genoeg moeten stop zetten en is hij terug gekeerd naar de klas. 

Verder deden wij ook een waarneming van de wereldbol en wereldkaart. We zagen zelf een wereldbol op de computer en ontdekten Google Maps en Google Streetview. We deden een spel met de wereldbol: welke landen ken jij allemaal? We deden een waarneming van vlaggen en konden nadien in de hoekjes vlaggen bekijken in een vlaggenboek, vlaggen kleuren en vlaggen knutselen met Playmais. We deden een spel rond talensensibilisering en maakten kennis met verschillende talen. We knutselden een reisdagboek waarin van ieder land een knutselwerkje kwam. 

We startten het thema met het verhaal ‘Jan Politieman’ waarbij we de verschillende taken van de politie en het logo van de politie ontdekten. We gingen net als de speurhond op speurtocht en moesten verschillende geuren herkennen. We knutselden een cel met boef, we maakten groepjes van 10 met diamanten, we zochten spullen die met de letter P van politie beginnen, …

We maakten ook kennis met andere beroepen, het belang van beroepen naar aanleiding van het verhaal ‘Meneer poot zoekt werk’, we droomden al eens over later, deden een beroepensudoku en maakten een beroepenboekje.

In het politiehoekje konden de kinderen zich verkleden als agent en boef en allerlei situaties naspelen. We konden spelen met allerlei politievoertuigen, de speurhonden, gevangenissen bouwen, met de Lego een stappenplan nabouwen voor het politiekantoor en de gevangenis, volgens een stappenplan zelf een agent tekenen,…