Oudste kleuters b (OKb)

Bij de aanvang van ons project gingen we naar de behangshop. Daar zat juf Sarah ons op te wachten. We luisterden naar het verhaal van het kleurenmonster. Hij beleefde allerlei gevoelens en was wat in de war. Hij sorteerde de gevoelens in flesjes zodat hij zich weer rustig voelde. Ook wij in de klas werkten rond de verschillende gevoelens en gingen deze sorteren in flesjes. We gingen langs bij verschillende leerkrachten voor workshops rond muziek en emoties, beeld, drama, ... Verder knutselden we onze nieuwjaarsbrief, speelden we in het kerstkraampje, luisterden we naar het kerstverhaal, we verpakten zelf kerstcadeautjes, ...

Hart'verwarmen'de brief: een nieuwe STEM - uitdaging voor de kinderen van OKb 

Met de feestdagen worden heel wat kaartjes en brieven met lieve wensen verstuurd. Uil kreeg ook een brief van Vogel maar er is iets raars mee. Er staat niets op!? Vogel schreef de brief met de onzichtbare inkt van een citroen. Uil kent het geheim van de onzichtbare inkt en licht een tipje van de sluier op.  De kinderen ontdekken hoe je een tekst met onzichtbare inkt (citroensap) tevoorschijn kunt halen door het sap te verwarmen. Daarna schrijven ze zelf een brief met deze inkt en experimenteren ze met het knippen van symmetrische hartjes uit dubbelgevouwen papier: VROLIJK KERSTFEEST! 

In het Sinterklaasthema leerden we wat meer over het boek van Sinterklaas en boeken in het algemeen. We deden een waarneming van letters en cijfers en maakten kennis met woorden en zinnen. We knutselden zelf een boek van Sinterklaas en bekeken het dakenplan van de zwarte pieten. De letterdoos werd aangeboden en de kinderen konden allerlei woorden maken rond Sinterklaas. We deden spelletjes rond getalherkenning en zochten allerlei woorden met de beginklank S, de eerste letter van Sinterklaas. De kinderen maakten bij juf Katrien een mooi schilderij over hun favoriete piet. Natuurlijk konden de kleuters zich ook verkleden in de speelhoekjes en allerlei spelletjes spelen rond Sinterklaas.

In een oud huisje gebouwd in 1790 vertelden een opa en een oma over de tijd van vroeger: over de kaars en het begin van de elektrische verlichting, de Leuvense stoof en de open haard, koffie malen met een oude koffiemolen, brood snijden met het broodmes, water pompen met de pomp, de bakkersoven, het strijkijzer en wegen met de baskuul. Het oude huisje is het geboortehuis van dichter René De Clercq die mooie gedichten en liedjes schreef. We luisterden vol verbazing naar de mooie verhalen bij de oude voorwerpen en we beleefden een onvergetelijke voormiddag. Dank je wel aan alle medewerkers van het museum en aan alle chauffeurs. 

We gingen ver terug in de tijd en maakten kennis met heel wat dino's. Iedere dag kwamen we iets meer te weten over de dino van de dag: is het een planteneter of een vleeseter, welke uiterlijke kenmerken hij heeft, hoe verdedigde hij zich, ... We leerden over de paleontoloog en fossielen en maakten zelf een dinofossiel met gips. We deden een dinosudoku, maakten een dino ei met een baby dino, we knipten en kleefden dino's met verschillende vormen, we deden een spelletje rond getalherkenning en tellen van dino's, we keken naar een vulkaanuitbarsting en bouwden vulkanen na, ... 

d