Oudste kleuters a (OKa)

Op reis naar de ruimte (klik op de titel om door te gaan naar de foto's ;) ) 

Met astronaut Axel gaan we op reis door het heelal! 
We leren alles over raketten, aftellen, planeten en hoe je in de ruimte leeft en werkt. 

We leerden dat er meerdere planeten zijn in de ruimte en dat deze allemaal speciale kenmerken hebben, intussen weten we al goed dat wij op de planeet aarde leven! 

We kropen ook in de huid van een astronaut en ontdekten wat die allemaal moeten doen in het ruimtestation! In onze klas was er dan uiteraard ook een ruimtestation waar we dit konden oefenen! 

Astronauten moeten heel goed kunnen werken. Dit deden wij ook! We werkten in ons allereerste werkboekje van de ruimte, daarin deden we heel wat oefeningen. Dit lukte al super goed! 

Maar we deden nog zoveel meer! We tekenden in maanzand, speelden met astronauten in een raket, maakten een planeet in de ruimte, probeerden zo groot mogelijke raketten te bouwen met blokken vanuit de klas, sprongen van de ene planeet naar de andere zonder te vallen, zelf onze eigen astronautenrobot programmeren naar de juiste planeet! 

Samen met juf Katrien ontdekten we wat patrijspoorten zijn en wat we hierdoor kunnen zien in de ruimte.
Daarna mochten we ons eigen patrijspoort ontwerpen en kiezen wat we erdoor zagen : marsmannetjes, kometen, sterren, raketten, UFO's, ... 

Geniet mee van ons thema aan de hand van de foto's! 

Ooievaar droomt weer van een verre reis. Maar nu wil hij naar een plek waar hij nog nooit is geweest. Het is een plek héél, héél ver weg en als het donker is, kan je die plek soms zien. Soms is hij rond en soms is hij halfrond. Uil heeft een idee. Ooievaar wil naar de maan. Wie van de kleuters kan een raket maken zodat Uil en Ooievaar samen op ruimtereis kunnen? De kinderen maken een raket en ontdekken hoe je die kunt lanceren. Daarna kijken ze hoe ver de raket komt.  De kinderen leren over ruimtereizen en fantaseren over een reis naar de maan.

Hieperdepiep hoera voor Kyara! Ze werd 5 jaar! 

We versierden samen de klas, hielden ons verjaardagsritueeltje en dansten op Kyara haar favoriete muziek bij het eten van haar traktaat... 

Haar favoriete muziek was Dance Monkey en de liedjes van LikeMe. 
Bij de toverwens betoverde ze iedereen in een kikker! 

Dank je wel Kyara voor het lekkere traktaat, hopelijk genoot je van jouw dagje!

 

Botenbouwers: een nieuwe STEM - uitdaging voor de kinderen van OKa

Ai, Lammetje wou gaan kijken naar de intocht van de Sint maar is per ongeluk van de kade in het water gevallen. Lange Beer kon Lammetje nog net op tijd bij zich in de boot hijsen. Lammetje wil heel graag een eigen boot zoals Sinterklaas en Lange Beer er één hebben. Kunnen de kleuters een boot voor Lammetje bouwen die zo stevig en veilig is dat hij er van zijn mama mee mag gaan varen? De kleuters onderzoeken welk basismateriaal ze kunnen gebruiken om een boot te bouwen (drijven/zinken). Vervolgens bouwen ze een boot en ontdekken ze of de boot goed blijft drijven zodat Lammetje veilig kan varen.

Donderdag kregen we hoog bezoek in onze klas... 

We hadden al wat dingen opgevangen en gezien, maar waren nog niet zeker wanneer en of ze wel bij ons op bezoek kwamen. Tot er plots heel luid op onze deur gebonkt werd! 

Iedereen was heel enthousiast om de Sint en Piet te ontvangen! Al verliep het ontvangst wat moeizamer... Zwarte Piet kwam binnen zonder Sinterklaas, en Sinterklaas was op zoek naar Zwarte Piet! Daarna bleef de Sint met zijn staf hangen aan onze mooie vlaggenlijn, een hele opgave om deze los te krijgen! 

We dansten samen met danspiet ons allerleukste liedje, de juf speelde sinterklaasliedjes op het keyboard en de kindjes zongen vrolijk mee. Daarna mochten we elk om beurt bij de Sint op schoot!

We hadden nog heel lief gevraagd aan Zwarte Piet om niet te gooien met de picknicken, maar de deugniet strooide heel de klas vol! Gelukkig waren de kindjes snel genoeg om alles op te ruimen! :) 

Tot op pakjesavond lieve Sint en Piet! 

Hieperdepiep hoera voor Finn! Hij werd 4 jaar! 

We versierden samen de klas, hielden ons verjaardagsritueeltje en dansten op Finn zijn favoriete muziek bij het eten van zijn traktaat... 

Zijn favoriete muziek was Ellie van Regi, wij gaan vliegen van Samson en Gert en Ik wil je van de kreuners. 

Dank je wel Finn voor het lekkere traktaat, hopelijk genoot je van jouw dagje!

De kinderen van OKa werden opnieuw uitgenodigd om deel te nemen aan een nieuwe activiteit STEM: Luchtzakken 

Stroman heeft een plastiekzak over zich gekregen. Hij kan niets meer zien. Help kinderen! Wat is er gebeurd? De kleuters experimenteren met het laten vliegen van een plastiekzak in de wind en ze maken er een luchtzak van. De kinderen onderzoeken hoe ze de wind op de beste manier kunnen vangen in hun zak. Ze ontdekken wat wind is en of er wel wind is, waar de wind vandaan komt, hoe je wind kunt zien en voelen en wat windkracht is.