Jongste kleuters b (JKb)

Pop de dinosaurus was helemaal wit omdat hij enkel melk dronk. Hij wou zo graag een mooi kleurtje zijn dat hij van alles begon te smullen. Uiteindelijk was pop de dinosaurus een mooie dino in alle kleuren van de regenboog. 

We ontdekten hoe we met de robot konden programmeren en kleuren konden verzamelen voor pop. 
We tekenden / schilderen / plakten op verschillende manieren patronen op onze dino!
Op woensdag kwamen we in ons lievelingskleur naar de klas en zochten we deze kleuren ook in de klas. 
Hocus pocus... Hoe konden we van 2 kleuren een nieuw kleur maken? En welke kleuren waren dit allemaal? 
Met een borsteltje ontdekten we mooie afdrukken van dino's in onze fossielen en daarna mochten we deze ook zelf ontwerpen. 

We hebben dit thema veel gespeeld en geëxperimenteerd. 

We gingen aan de slag met muziekinstrumenten, leerden programmeren met de robot, keken naar TikTak gespeeld door juf Carine, maakten telpuzzels en zoveel meer! 

We speelden ook eens samen met alle kindjes van juf Petra, super leuk! 

Tot maandag lieve kapoenen. 

Dit thema gingen we om de 2 dagen op bezoek bij een nieuw sprookje, dit deden we samen met de klas van juf Petra. 

Bij Roodkapje leerden we het verhaaltje kennen aan de hand van een poppenspel. 
* speelleerlied: zeg roodkapje waar ga je heen, zo alleen 
* opdrachten aan de hand van bloemen plukken (spring op 1 been, tik je neus, ...) 
* herfstvruchten vanuit het bos waarnemen en sorteren 

Bij Hans en Grietje leerden we het verhaaltje kennen aan de hand van een wandelzoektocht naar de prenten. 
* knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan mijn huisje (gezelschapsspel) 
* programmeren om de weg terug te vinden in het bos 
* takken vergelijken uit het bosje (lang/kort, dik/dun) 
* speelleerliedje op het keyboard: hansje en grietje die liepen door het woud 

Bij Sneeuwwitje leerden we het verhaaltje kennen vanuit voorleesprenten. 
* spiegeltje, spiegeltje aan de wand (bewegingen imiteren in de spiegel) 
* diamanten onder de loep nemen en sorteren
* appels tellen en verdelen onder de 7 dwergen 

Bij De 3 biggetjes leerden we het verhaaltje kennen door naar het filmpje te kijken op de televisie. 
* een huisje bouwen dat sterk genoeg is tegen de wolf 

Mooi, lief, zacht, eng, groot, klein, ... er kwam van alles aan bod tijdens dit thema. Er kwamen huisdiertjes op bezoek, sommige kindjes knuffelden de dieren bijna plat terwijl andere liever van op een afstand keken. Iedereen kon de diertjes waarnemen op zijn/haar eigen manier. 

in de kring luisterden we naar het verhaal van de wonderlijke huisdieren, leerden we dieren sorteren volgens verschillende kenmerken (vacht, lichaamsbouw, voeding, ...), luisterden naar verschillende dierengeluiden, deden we teloefeningen door brokjes te verdelen bij de juiste dieren op de juiste kleur, we bootsten bewegingen na van dieren en de vriendjes moesten raden welk dier we waren, we kwamen tot rust met een opdracht rond dierenyoga. We gingen ook aan de slag met het Bijbelverhaal van Franciscus de dierenvriend en gingen na hoe wij ook voor de dieren kunnen zorgen. 

In de hoekjes konden we met heel veel huisdieren spelen, we konden met de dieren op bezoek bij de dierenartspost, dieren versieren met plasticine, snorharen sorteren bij de poezen, via een stappenplan een hond/konijn maken met duploblokken, de halsband van de hond versieren volgens een patroontje, eten knippen voor de dieren waar we dan een knutselwerkje mee maakten, konijntjes voederen met wortelen en de dobbelsteen, diertjes maken met patroonblokken en hokjes bouwen voor de huisdieren! 

Het was een korte, maar druk gevulde week! 

We zijn de week gestart met een poppenspel van onze fruitvrienden in de klas! Met onze fruitvrienden zijn we samen naar de moestuin op school getrokken om het laatste van de fruitbomen te kunnen waarnemen. Met ons geplukt fruit en het fruit dat we meebrachten van thuis maakten we samen fruitsalade. Super lekker, iedereen heeft flink geproefd! We ontdekten via de voedingsdriehoek van welke soorten we heel veel mogen en van wat beter een beetje minder. Na ons themaliedje 'stop het niet in je oren, maar stop het in je mond', keken we naar het filmpje van Bert en Ernie 'er zit een banaan in je oor'. Met alle hilariteit tot gevolg... voor de rest van de week... Deze hype heeft de juf wel overgeslaan :D. 

In de hoekjes konden we ook met van alles aan de slag: fruitpuzzels maken, ons keukentje werd een restaurant, we konden boodschappen doen in het winkeltje, we gingen aan de slag met onze eerste matrix, observeerden verschillende appels met het vergrootglas, sorteerden de kleuren met speciale grijpers bij het juiste soort fruit, maakten met vormen verschillende fruitjes, speelden het gezelschapsspel 'mijn eerste boomgaard'. 

We sloten het thema af met een lekker gezond ontbijtje op school! Dank je wel aan alle helpende handen! 

Maandag kregen we een heel vreemde brief in onze klas. Om de brief te ontcijferen moesten we op zoek naar de 8 magische tekens. We ontdekten welke verschillende vormen er allemaal waren op de speelplaats en in de klas. 

Na de ontdekkingsreis luisterden we naar het verhaal 'De geheime brief', als verwerking van dit verhaaltje versierden we ons eigen geheime brief door een patroontje te plakken. We gingen actief aan de slag met ons liedje over de vormen en mochten ze benoemen en telkens op de mat sorteren (zowel op kleur als op vorm). Ook de vormkabouters kwamen langs en vertelden ons wat meer over hoe ze eruit zagen, daarna konden we ook zelf een vormkabouter maken. Tijdens een digibordles gingen we op zoek naar dezelfde vormen, telkens wanneer we juist waren hoorden we een grappig geluidje! Eens we alle vormen konden benoemen, gingen we aan de slag met een raad en voel spelletje 'kan je raden van je tierelierelorm, wat heb ik voor een vorm?', dan mochten de kindjes voelen en omschrijven welke vorm ze in hun handen hadden aan hand van zijden en hoeken. Tijdens ons godsdienstmomentjes stonden we stil bij wat we met onze zintuigen allemaal konden doen, hieraan linkten we ons liedje van kapitein in eigen boot en kwamen we tot rust tijdens een yoga-momentje en mochten we op elkaars rug de vormen tekenen van de kapitein die aanmeerde in vormenland.  Als afsluit van het thema mochten we ons eigen magische teken ontwerpen en versieren met diamanten.