Jongste kleuters b (JKb)

We begonnen het thema met een poppenspel voor beide klassen. Basiel en Raaf kwamen een spelletje spelen, maar dat stak Ara de papegaai een stokje voor. Hij wou graag meespelen maar papegaaide heel de tijd Basiel en Raaf na, dat vonden ze maar vreemd! 

Dinsdag kregen we bezoek van 2 echte papegaaien! We mochten ze even van dicht bekijken en ontdekten er alles over. Papegaaien kunnen spreken als ze dat aangeleerd worden, worden tot wel 70 jaar oud, moeten 2x per week in de douche, hebben pluimen en een hele lange staart, ze hebben een snavel, ze durven wel eens jaloers zijn op elkaar, ze kunnen veel trucjes, ... Daarna mochten we met Omer en Duvel op de foto, spannend! 

In de hoekjes konden we pluimen sorteren op een patroon volgens kleur, pluimen fijn motorisch in de gaatjes stoppen volgens het kleurenrad, een evenwichtsspel spelen met plaatsbepalingen, in boekjes lezen met allerlei gekke weetjes over vogels, vogels sorteren op kleur en grootte in de grote boom en fantasiespel met de gekke vogeltjes in hun huisjes. 

Tijdens de godsdienstmomentjes stonden we even stil bij 'een pluim geven'. Waarom geven we iemand een pluim en wat konden we zelf doen om een pluim te verdienen in de klas? We hielden een yogamomentje met pluimen waar we samen even tot rust kwamen. 

Om Klungel te helpen aan een huis gingen we maandag eerst op een korte wandeling door Sint-Lodewijk om verschillende soorten huizen waar te nemen. 

Vanuit ons verhaal ontdekten we de verschillende beroepen / voertuigen en materialen die nodig waren om een huis te bouwen. 

* architect: we leerden een plan maken en ons eigen huis te tekenen. 
* metselaar: we ontdekten hou we de stenen het best op elkaar zetten om zo stevig mogelijk te bouwen. 
* timmerman: we sorteerden vijzen en spijkers bij hamers en schroevendraaiers en daarna op grootte. 
* de bouwvakker: we bekeken een gereedschapskist en wat er allemaal inzit. 
* kraanmachinist: we ontdekten de verschillende voertuigen en deden hier spelletjes mee. 
* de bouwplaats: we hielden rekening met de veiligheidsvoorschriften om te bouwen en gebruikten de verschillende materialen en volgens verschillende plannen (laag , hoog , even hoog). 

In de hoekjes konden we verder exploreren in al deze vaardigheden. Ieder hoekje werd gelinkt aan een beroep en daarbij moesten ze werken volgens verschillende criteria. Metselen met cement, plannen uittekenen, met kinetisch zand bouwen, op de werf spelen met werfvoertuigen, fantasiespel van bob de bouwer, fantasiespel van de bouwplaats, matrix van de gereedschapskist, met magneetblokken appartementen bouwen, ...