Jongste kleuters a (JKa)

Piep, het is Pasen! (of toch nog niet) 

Maandag kregen we bezoek van Tik en Tok, een bruine en witte kip in onze klas.  
Een paar kleuters maakten een kippenhok voor Tik en Tok in de bouwhoek! 

Ook kregen we een paar opdrachten van meneer Paashaas, hij heeft veel te lang geslapen en had geen tijd meer om alle eitjes te versieren. De kinderen hielpen heel graag! Ze mochten een kleur kiezen voor hun fantasie paasei en daarna helemaal vrij versieren. De paaseitjes moesten daarna ook nog allemaal gesorteerd worden. We volgden een aantal opdrachtkaarten: de ene keer op kleur, dan op grootte, dan op soort, ... 

Tik en Tok hadden ook een eitje meegebracht naar de klas, maar niet zomaar een eitje. Het was een verstop ei dat we telkens mochten zoeken! 

Tik en Tok hadden nog veel voor ons in petto, maar helaas door de nieuwe maatregelen moeten we deze plannen terug eventjes opbergen. 

Toeters, bellen, ballen en ballonnen. We kregen bezoek van meneer Ballon en leerden al zijn verschillende vrienden kennen (ballonnen in verschillende kleuren en vormen). We mochten ballonnen opblazen (kleine en grote), ermee bewegen (omhoog tikken, rollen, vooruit blazen, ...), we vulden ballonnen met lucht en helium en ontdekten welke er omhoog vlogen en welke naar omlaag (en daarna proberen deze ballonnen terug naar beneden te krijgen), stempelen met ballonnen, ballen sorteren, het geheim van meneer ballon doorfluisteren, ... 

Ook schilderden we de groeistokken al voor de eerste keer. We mochten de stokken tegen ons houden en konden zien hoe groot we waren als baby! Op het einde van het schooljaar schilderen we dan nog een keer. 

Op ontdekking met onze zintuigen. 
Met onze voeten mochten we voelen tijdens het blote voeten pad. 
Met onze handen mochten we voelen in de voeldoos en op zoek gaan naar het juiste speelgoed in de doos. 
Met onze ogen konden we kijken naar de kleuren en de kleuren die gemengd werden tijdens ons schilderwerkje. 
Met onze neus konden we ruiken aan allerlei dingen. 
En met onze mond konden we laatste dag proeven van regenboogcakjes die we zelf maakten! 

Ook in de hoekjes van de klas werden onze zintuigen geprikkeld. 
Tijdens de memory spelletjes moesten we goed kijken, bij de pittenzakjes mikken mochten we goed voelen wat we waar moesten gooien. En in de zintuigenbak vonden we van alles: balletjes die piepten als we erop duwden, spiegels die ons een beetje vervormden, regenbuizen waar de pareltjes naar beneden tikten, ... 

Het was de laatste 2 weken opletten geblazen in onze klas.
Krokodillen die bijten in je billen... Slangen die je laten struikelen op de grond... Leeuwen die je laten schrikken door hun gebrul... Het was precies nergens veilig.  Elke kleuter kroop in de huid van de dieren op safari. Het was zalig om te zien hoeveel plezier ze erin hadden. 

We ontdekten welke dieren bij welke families horen en hoe deze dieren er allemaal uitzien: wie heeft een slurf? welk dier heeft vlekken en wie heeft strepen? wie heeft een hele grote bek? wie kan goed slingeren aan de bomen? wie maakt welk geluid? welke houdingen nemen ze aan? Ook mochten we dieren eten geven, maar we moesten heel goed tellen want elk dier mocht maar 1 schepje uit de bak. We luisterden naar het Bijbelverhaal van 'de Ark van Noah'. Met een dierenyoga kwamen we samen even tot rust. 

We mochten zelf ons knutselwerkje kiezen (leeuw, tijger, giraf).
De 3 werkjes lagen uit en we mochten ons symbooltje stempelen bij het diertje dat we graag wilden maken.
We deden dit super goed! 

Wat een mooi weer! We trokken samen naar buiten om te genieten van de zon en een lekker waterijsje. 

Deze week kwamen de kikkers op bezoek om de jarigen te vieren. 
We dansten allemaal flink mee en Alyssa en Milena mochten op het podium. 
Daarna nog een dikke knuffel aan onze lieve kikkers! 

Ook juf Conchita was jarig deze week! Ze trakteerde met lekkere suikervrije wafeltjes, dank je wel!