Vierde leerjaar b

Binnen ons thema rond afval trokken we maandagnamiddag naar IMOG Harelbeke. Daar kregen we een heel boeiende uitleg over de verschillende soorten afval, het sorteren en recycleren, het storten van afval, ...

Na de uitleg konden we eindelijk op tocht door het gebouw en mochten we met eigen ogen de verbrandingsoven zien. Doorheen een klein raampje konden we even kijken hoe alles brandt. Daarna zagen we een immense afvalberg. Die wordt in hoopjes met een grijper naar de verbrandingsoven gebracht. 

Alle PMD wordt op de lopende band gesorteerd door de werknemers van IMOG. Dit was even schrikken om te zien hoe snel deze mensen moeten werken en wat ze allemaal moeten doen. 

Door ons bezoek zullen we toch al eens meer nadenken bij het sorteren en gaan we met z'n allen proberen om zo weinig mogelijk afval te 'maken'.

Vandaag mochten we zelf een skyline maken met afval. We beschouwden eerst enkele skylines zoals die van New York, Chicago,... Vervolgens gingen we zelf aan de slag en maakten we in groep een eigen skyline. We gebruikten hiervoor afval en creëerden dit d.m.v. met een lichtbron op het afval te schijnen. Dit leverde prachtige resultaten op.

We hadden ook een jarige in de klas vandaag. Proficiat Janne! Dit hebben we gevierd met heerlijke snoep- en fruitbrochettes.

skyline maken

3 weken lang staat het thema afval centraal in de klas. We mochten zelf enkele verpakkingen meenemen en leerden sorteren. Wat moet er bij P+MD? En wat is het verschil tussen restafval en foliezakken?
We oefenden dit in groep verder in a.d.h.v. een kwartet.

thema afval

Donderdag plaatste iedereen zijn schoentje met mooie tekeningen en wat lekkers voor Sint en Piet. Die nacht kwamen Sint en Piet langs, want vrijdagochtend waren onze tekeningen verdwenen en hadden we in ruil heel wat leuke dingen gekregen. Zo kregen we een knikkerbaan om mee te experimenteren, een tekenboek om cartoons te kunnen tekenen en het boek 'Zoek de boef!' waarin we mysteries moeten oplossen om de dader te vinden.Cadeau Sint 2

Cadeau Sint

'T netje... wie of wat is dit?

Tijdens ons bezoek op maandagmiddag kregen we een heel interessante uitleg over de werking van vzw 't netje. Op donderdag kunnen de mensen die het minder breed hebben hier terecht om wat extra eten en drinken te krijgen. Ze krijgen groene jetons op basis van het aantal personen in hun gezin, en kunnen daarmee iets 'kopen' zoals frisdrank, koekjes, iets extra, ... Brood krijgen ze gratis mee.

De opbrengst van onze sponsorloop op 13 december gaat naar deze organisatie met vrijwilligers die zich inzetten voor de armen. Een prachtige organisatie waarvoor velen van ons zeker een extra toertje zullen lopen!

Hoe zit België in elkaar? Welke provincies, provinciehoofdplaatsen, gewesten en gemeenschappen zijn er? Waar ligt Deerlijk (onze school) in dit landje? Wat zijn de buurgemeenten van Deerlijk?

Dit behoort allemaal tot de parate kennis van het vierde leerjaar. In groepen gingen we aan de slag, maakten we een puzzel van België met de provincies, maakten we een quiz, kruiswoordraadsels online, ... Alle leerstof oefenden we op een leuke en speelse manier!

Parate kennis