Vierde leerjaar b

Na de overheerlijke pannenkoeken op donderdag, volgde nog de echte carnavalsstoet op vrijdag om de vakantie in te zetten.
Met prachtige kostuums en wat luide muziek, gingen we de straten op. 

carnaval

Nadat we leerden wat de invloed is van al dat afval in de wereld, concludeerden we dat het tijd was voor actie. We hielden een eigen zwerfvuilactie en maakten de straten in de schoolomgeving van Deerlijk terug proper. De motivatie was groot om al het afval op te ruimen, tot de kleinste papiertjes toe. We geloofden onze eigen ogen niet toen we zagen wat een berg afval we verzameld hadden! Met onze opgedane kennis rond sorteren wisten we dan ook goed welk afval er thuishoorde in welke afvalzak.

zwerfvuilactie

Binnen ons thema rond afval trokken we maandagnamiddag naar IMOG Harelbeke. Daar kregen we een heel boeiende uitleg over de verschillende soorten afval, het sorteren en recycleren, het storten van afval, ...

Na de uitleg konden we eindelijk op tocht door het gebouw en mochten we met eigen ogen de verbrandingsoven zien. Doorheen een klein raampje konden we even kijken hoe alles brandt. Daarna zagen we een immense afvalberg. Die wordt in hoopjes met een grijper naar de verbrandingsoven gebracht. 

Alle PMD wordt op de lopende band gesorteerd door de werknemers van IMOG. Dit was even schrikken om te zien hoe snel deze mensen moeten werken en wat ze allemaal moeten doen. 

Door ons bezoek zullen we toch al eens meer nadenken bij het sorteren en gaan we met z'n allen proberen om zo weinig mogelijk afval te 'maken'.

Vandaag mochten we zelf een skyline maken met afval. We beschouwden eerst enkele skylines zoals die van New York, Chicago,... Vervolgens gingen we zelf aan de slag en maakten we in groep een eigen skyline. We gebruikten hiervoor afval en creëerden dit d.m.v. met een lichtbron op het afval te schijnen. Dit leverde prachtige resultaten op.

We hadden ook een jarige in de klas vandaag. Proficiat Janne! Dit hebben we gevierd met heerlijke snoep- en fruitbrochettes.

skyline maken

3 weken lang staat het thema afval centraal in de klas. We mochten zelf enkele verpakkingen meenemen en leerden sorteren. Wat moet er bij P+MD? En wat is het verschil tussen restafval en foliezakken?
We oefenden dit in groep verder in a.d.h.v. een kwartet.

thema afval