Week 10

Na twee weken herfstvakantie hadden we maandagochtend in de kring uiteraard heel veel te vertellen. Daarna vlogen we er meteen in. Er stond weer vanalles op het programma deze week!

We schreven een brief naar Sinterklaas waarin we niet alleen over onszelf vertelden, maar ook enkele vragen stelden aan de Sint. Hoe laat ga jij slapen? Kan jij naaien? Hoe oud ben jij? Wat lust je graag? Heb je vrienden? We deden de brieven op de post en wachten nu vol spanning op een antwoord…

Van stagejuf Sarah kregen we twee rekenlesjes waarin we opnieuw een stapje verder gingen in het optellen tot 100. Oefeningen als ’51 + 7’ en ’73 + 6’ hebben nu geen geheimen meer voor ons. De tafel van 2 en 10 zijn ook al een fluitje van een cent, en we testten uit hoeveel keer een deciliter en een centiliter in een liter gingen. Intussen vorderen we ook goed in ons schriftwerkboek: de hoofdletters I en F lukken al vlot. Deze hoofdletters hebben we bovendien ook geprogrammeerd met de Probot!

We experimenteerden voor het eerst dit jaar met ‘contractwerk’. De leerlingen krijgen daarbij een overzicht van moetjes en magjes en bepalen zelf de volgorde waarin ze die maken. Leuk om te zien hoe sommigen eerst alle moetjes maakten “zodat ze daarna op hun gemak zijn” en hoe anderen de moetjes zoveel mogelijk uitstelden, maar dan toch tot de vaststelling kwamen dat ze het de volgende keer anders gaan aanpakken! ;)

In godsdienst leerden we over de verloren zoon. Om zelf eens te ondervinden dat niemand verloren mag gaan, schotelde ik de leerlingen een uitdaging voor. Ze kregen elk twee papiertjes met daarop een nummer en een deel van een rebus. De opdracht luidde ‘vertel de juiste zin aan juf’. Iedereen bleef maar kijken naar zijn eigen kaartjes en wist niet waar te beginnen. Na heel wat zoeken kwamen de leerlingen uiteindelijk op het idee om alle stukjes in de juiste volgorde te leggen en slaagden ze er samen in de rebus te ontcijferen. Voor deze opdracht hadden we iedereen nodig, anders waren we er niet in geslaagd!

Om alvast wat op te warmen voor de voorleesweek (volgende week) lazen we op vrijdagnamiddag in groepjes een verhaal voor aan onze klasgenoten.

 

" "