Tweede leerjaar b

De voorbije weken maakten we voor het eerst kennis met getallen boven de 20 en met de maaltafels. De tafel van 2 lukt al heel goed, op naar de volgende! In een meetparcours leerden we veel bij over de centimeter, maar vooral ook over samenwerken. Elkaar helpen, rekening houden met elkaar, de taken eerlijk verdelen, … Minstens even belangrijk als nauwkeurig meten!  

Opnieuw een verjaardag in de klas! Szymon trakteerde ons met lekkere snoepjes en we dansten samen op zijn lievelingsliedje.

Om het oudercontact van volgende week voor te bereiden hielden we deze week een ‘kindcontact’. Hoe voel ik me in de klas en op de speelplaats? Durf ik te zeggen wat ik denk? Kan ik goed samenwerken? Ben ik een goede vriend? Wat zijn mijn talenten? Heel leuk om te zien hoe goed de kinderen zichzelf al kennen.

Enkele sfeerbeelden van de voorbije weken... 

- We kropen even in de huid van een architect en bouwden de klas na met lego. 

- We begonnen met hoekenwerk. Spelling, rekenen, lezen en computerwerk gaat nóg zo goed in kleine groepjes! 

- We oefenden op partnerdictee, waarbij de leerlingen elkaar dicteren én verbeteren. 

- Na heel veel oefenen op plus en min werden de maaltafels - éindelijk - geïntroduceerd. Het gaat al vlot! 

- We oefenden voor de eerste communie. Zelfs in de speeltijd blijven de leerlingen zingen. Dat belooft! 

- We maakten kennis met stagejuf Sarah, die de komende weken op dinsdag en donderdag komt helpen in de klas. 

- ... en nog zoveel meer! 

" "

Vorige week ging het eerste atelier van dit schooljaar van start. In het atelier ‘kunstig koken’ maken we onze eigen pizza, maar dat doen we niet zomaar. Eerst kijken we naar enkele schilderijen van de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Arcimboldo, die portretten maakt door énkel fruit en groenten te gebruiken. De jongens en meisjes van het tweede en derde leerjaar treden in zijn voetsporen door op hun eigen pizza ook een gezicht te vormen met groenten. Groentjes snijden, een compositie bedenken, … De geur die in de eetzaal hangt, is telkens opnieuw veelbelovend. En inderdaad, de resultaten mogen gezien zijn! 

 

" "

Dat lezen leuk is, hebben we de voorbije weken aan den lijve ondervonden. Geen betere manier om van de laatste zomerdagen te genieten dan met een boekje op de speelplaats. We deden deze week ook voor het eerst aan niveaulezen. Daarbij duiken de leerlingen per twee in hetzelfde boek. Bedankt aan de leesouders op wie we een beroep kunnen doen! 

Opnieuw een verjaardag deze week: dikke proficiat, Raphael! Hij zette zijn feestbril op, verraste de klas met lekkere koekjes en we dansten samen op zijn lievelingsliedje.

De voorbije weken kwamen alle mogelijke gevoelens aan bod in de lessen. We zochten o.a. naar verschillende gevoelens in strips, boetseerden ze in elkaars gezicht en lichaam en maakten een blije, boze, bange en verdrietige klasfoto.

Onze creativiteit werd opnieuw op de proef gesteld, deze keer door Kunstkuur-juf Jente. We keken naar gebouwen van de Oostenrijkse kunstenaar en architect Hundertwasser en ontwierpen nadien zelf een Hundertwasserhuis met pandakrijt en ecoline. De resultaten mogen wat mij betreft zeker gezien zijn!

Tijdens het warm onthaal tonen de leerlingen zich van hun creatiefste kant. Er werden auto’s in elkaar gevezen, knikkerbanen gebouwd, eigen spelletjes ontworpen, … Enkele leerlingen bouwden zelfs “een coronavirusje dat kapotgaat door zonne-energie”. Het heeft de hele dag zon gevangen op onze vensterbank, maar helaas… :)  

Op dinsdag kregen we bezoek van Kunstkuur-meester Michael, die ons liet meedoen aan het wereldkampioenschap ‘slow motion-spurten’. Daarnaast werd er natuurlijk ook hard gewerkt deze week. We leerden o.a. over de liter, interpreteerden pictogrammen en gaven dicteetjes aan elkaar. Tussen al dat werken door maakten we tijd om af en toe eens te dansen, in een boek te duiken, ... Geniet maar mee met de filmpjes! 

Voor het eerst dit schooljaar trokken we ook op pad voor Mooimakers. Gewapend met vuilniszakken, handschoenen en grijpers ruimden we de straten rond de school grondig op. De leerlingen waren verbaasd over hoeveel afval er te rapen viel. Sigarettenpeuken, flesjes, verpakkingen, … “Maar wie gooit dat hier nu?!?” klonk het in koor.

Wat gaat de eerste schoolweek snel …

Op 1 september maakten we kennis met elkaar en met de klas en ontkurkten we samen met 2A de kinderchampagne. We klonken op een fantastisch nieuw schooljaar waarin we veel bijleren, lief zijn voor elkaar en goed samenwerken. Hapjes mochten daar natuurlijk niet bij ontbreken! In de namiddag kregen we bezoek van juf Majela (van Kunstkuur) die haar viool meebracht om ons het liedje ‘Terug naar school’ van Kapitein Winokio aan te leren. Leuk om te zien hoe enthousiast iedereen zong, danste en marcheerde!

Hopelijk hebben jullie genoten van een zalige vakantie en zijn jullie helemaal klaar om er samen in te vliegen. Ik kijk er alvast héél erg naar uit om jullie te leren kennen en er een fantastisch schooljaar van te maken! 

Tot heel snel!

Juf Yanna 

" "